Directivă UE care să împiedice evitarea plăţi obligaţiilor fiscale
Comisia Europeană a adoptat o directivă care să împiedice evitarea plăţii obligaţiilor fiscale.
Articol de Iulian Olescu, 22 August 2016, 18:57
Marile grupuri de firme folosesc companii membre din ţări cu un nivel redus al impozitării pentru a-şi transfera profiturile.
Într-o primă etapă, toate statele membre ale UE trebuie să trimită până la 1 iulie anul viitor informări comisiei privind evaluarea sistemelor naţionale de impozitare.
Fenomenul externalizării profiturilor de către marile grupuri de companii internaţionale a condus la adoptarea la jumătatea lunii trecute a unei directive europene care vine să sublinieze necesitatea de a se garanta faptul că impozitele sunt plătite în statul unde sunt generate profiturile şi valoarea.
Analistul economic Ionel Blănculescu: La nivelul UE există foarte multe cazuri - şi în România de asemenea - în care în ţările în care se produce valoarea adăugată şi care se exprimă la nivelul corporaţiilor companiilor prin profit, prin valoare, impozitele asupra acestor valori, asupra acestor profituri se externalizează în alte zone, în special în zonele de offshore, acolo unde impozitele sunt cu mult mai mici, sunt chiar cu de 4 ori mai mici decât impozitele care am putea spune că la nivelul României sunt destul de reduse, este vorba de 16% impozitul pe profit.
Ionel Blănculescu a mai spus că în anul 2008 un an de boom economic nivelul impozitului pe profit încasat de statul român a fost de numai 900 de milioane de euro, la o cifră de afaceri totală de 260 de miliarde de euro.
În opinia sa acest lucru demonstrează o aplicare agresivă de către marile companii a metodelor de erodare a bazei de impozitare şi de transfer a profiturilor.
Directiva conţine o serie de norme ce vor trebui transpuse progresiv în legislaţiile naţionale, în aşa fel încât de la 9 august 2020 ea să fie pe deplin funcţională.