Direcţiile de sănătate se reorganizează în opt autorităţi regionale
Proiectul de reorganizare a sistemului de sănătate are ca obiective accentuarea descentralizării şi controlul costurilor, ca parte a reformei în interesul cetăţeanului.
Articol de Gabriela Tătărău, 16 Martie 2013, 13:50
Ministerul Sănătăţii se pregăteşte de reorganizare şi a lansat în dezbatere publică modificările legislative care vor sta la baza acestei acţiuni, a anunţat ministrul Eugen Nicolăescu, în opinia căruia toate schimbările sunt făcute exclusiv în interesul pacientului.
"Reforma în sănătate nu mai poate fi amânată. Anul 2013 va fi anul schimbărilor radicale în sectorul sanitar românesc. Ceea ce începem acum, reorganizarea, este un prim pas. Reforma nu se face în interesul grupurilor sau al celor care au altceva în cap decât cetăţeanul. Reeforma se face de către noi numai şi numai pentru cetătean, pentru pacient", a declarat Nicolăescu.
Conferinţa de presă a ministrului Sănătăţii poate fi ascultată în prima pagină a site-ului, în playerul audio (stânga).
Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, noua structură prevede opt autorităţi regionale de sănătate publică şi opt servicii regionale de ambulanţă.
Direcţiile de sănătate publică judeţene se reorganizează în opt autorităţi regionale, având în subordine 34 de oficii judeţene de sănătate publică, iar serviciile judeţene de ambulanţă în opt servicii regionale cu 33 de staţii regionale.
Conform notei de fundamentare a proiectului, principalul scop al reorganizării îl constituie întărirea capacităţii administrative a Ministerului Sănătăţii.
Notă de fundamentare a proiectului privind reorganizarea din Sănătate
Proiectul modificărilor legislative propuse de Ministerul Sănătăţii
Nicolăescu a estimat fondurile economisite la 50 de milioane pe euro, raportat la 2013.
Din aceşti bani, 20 de milioane ar veni din reorganizarea Ministerului Sănătăţii şi a direcţiilor de sănătate publică, iar 30 de milioane, din cea a caselor de asigurări de sănătate judeţene, proiectul de act normativ legat de acestea urmând să fie lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare.
Reorganizarea aduce disponibilizări
Prin această hotărâre de guvern se va reduce şi numărul maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului la 280 de salariaţi, cu excepţia demnitarilor şi a posturilor aferente Cabinetului ministrului.
Proiectul de act normativ este în dezbatere publică până la 15 aprilie.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat încă de marţi că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate, măsura urmănd să aducă, în opinia lui, economii la buget.
Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au declarat că vor solicita Ministerului Sănătăţii semnarea unui acord care să garanteze că reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de asigurări de sănătate publică judeţene se va face cu consultarea federaţiei şi că economiile obţinute vor fi redistribuite în sistem.