Diplomaţia română, reunită la Bucureşti
Ministrul de externe, Teodor Baconschi a anunţat că la reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti, discuţiile vor viza planurile pe care le are ministerul în viitorul apropiat şi modul în care se poziţionează România pe scena internaţională.
Articol de Simona Mihăescu, 31 August 2011, 11:37
Ministrul de externe a mai spus , marţi, într-un interviu aqcordat postului public de radio, că reuniunea anuală a diplomaţiei este de fapt un bilanţ profesional.
"Reuniunea anuală a diplomaţiei este, bineînţeles, un prilej de bilanţ profesional şi de evaluare panoramică a stadiului în care se găseşte sistemul internaţional. Au avut loc deja nişte ateliere tematice, la care înscrierile sunt libere, şi bineînţeles că, pe arii geografice, şefii de misiune au putut să se informeze reciproc cu privire la evoluţiile regionale mai cu seamă", a explicat el .
Baconschi a anunţat că la această reuniune sunt invitaţi şi trei miniştri de externe , al Republicii Moldovei, al Turciei şi al Suediei, dar şi atât şefii de misiuni, cât şi consulii generali, directorii institutelor culturale române.
"Avem la această reuniune şi onoarea de a găzdui trei miniştri de externe importanţi: ministrul de externe al Republicii Moldova - Iurie Lenacă, ministrul de externe al unui vecin putenic, Turcia, o putere regională - Ahmet Davutoglu va fi împreună cu ambasadorii români, şi o figură emblematică a diplomaţiei europene, ministrul de externe suedez, Carl Bildt, care, de asemenea, a acceptat invitaţia mea. Prin urmare, atât şefii de misiuni, cât şi consulii generali, directorii institutelor culturale române", a menţionat acesta.
Ministrul de externe, Teodor Baconschi a mai anunţat la postul public de radio, că la această reuniune va discuta cu omologul său turc, despre proiectul de parteneriat strategic între Bucureşti şi Ankara, un proiect la care se lucrează încă de anul trecut.
"Preşedintele Gül a reiterat invitaţia oficială către domnul preşedinte Traian Băsescu. Eu sper ca în această a doua parte a anului să putem fixa o dată convenabilă ambelor părţi", a spus Baconschi.
El a mai dezvăluit că prezenţa ministrul moldovean de externe Iurie Leancă este legată şi de în condiţiile în care şedinţa comună de guvern, care se desfăşoară în această toamnă, la Bucureşti.
Teodor Baconschi a adăugat că în niciun caz nu se poate spune că Republica Moldova s-ar afla prinsă între două forţe - România şi Rusia.
"La Chişinău, există o alianţă proeuropeană, reformistă, pe care o sprijinim şi cu care avem un dialog politic foarte bun. În toamnă sper să avem o primă şedinţă comună a celor două guverne şi fără îndoială că toate proiectele de interconectare, pe electricitate, gaz, pe care le avem, vor contribui la strângerea relaţiilor dintre noi şi Republica Moldova. Nu vedem acest lucru ca pe o menghină geopolitică între noi şi Federaţia Rusă", a conchis şeful diplomaţiei române.