Din luna iulie intră în vigoare reţeta electronică
Reţeta medicală electronică devine obligatorie din luna iulie, dar timp de şase luni va funcţiona în paralel cu cea pe hârtie.
Articol de Adriana Turea, 24 Mai 2012, 14:42
Dorin Ionescu, preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a declarat că testarea tehnică a noii reţete electronice care va intra în vigoare din luna iulie, se va încheia joi.
Preşedintele CNAS Ionescu a precizat că această nouă metodă de prescriere a medicamentelor va reduce frauda din sistem, dar mai ales va oferi medicilor în timp real mai multe informaţii care-i vor ajuta să aleagă mai bine tratamentele potrivite.
"Va fi un instrument de ajutor în prescriere, ne va spune nouă, medicilor prescriptori, atunci când riscăm să facem o greşeală. Ne va uşura activitatea de prescriere, spunându-ne dacă doza este potrivită, dacă cumva medicamentul nu este indicat în boala respectivă, dacă sunt interacţiuni importante precizate de către producători în cadrul documentelor de avizare a medicamentului respectiv; iar aceste informaţii îţi apar în timp real", a declarat Dorin Ionescu.
Dorin Ionescu a mai precizat că reţeta electronică prevede doza maximă şi doza toxică pentru medicamentul prescris.
Medicii vor fi "limitaţi" de noul sistem în privinţa dozajelor medicamentelor
Dacă se întâmplă ca medicul să greşească, sistemul îl va atenţiona că a greşit doza prescrisă.
În schimb, medicii de familie nu sunt de acord cu această limitare.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, susţine că fiecare medic ar trebui să decidă "asupra actului său medical".
"Există independenţa profesională a oricărui medic care trebuie să decidă asupra actului său medical cu răspunderea care decurge de aici. Ştim foarte bine că unele medicamente au prescris în indicaţiile lor bolile mari la care sunt indicate. Există o mulţime de studii noi apărute şi mai vechi, în care acele medicamente au şi alte indicaţii, diverse prevenţii şi nu am să intru în amănunte. Deci dacă eu continui, mă avertizează calculatorul, este anormal să mi se taie posibilitatea de a îl da. Îl dau cu răspunderea că îmi aparţine şi consider că acel pacient are nevoie de un dozaj mai mare pentru primele 3-4-5 zile, nu ştiu. Dar nu este normal ca un calculator să spună "Pe ăsta nu-l dai", a afirmat Doina Mihăilă.
În prima etapă, reţeta electronică va fi folosită de către medicii de familie şi farmacişti.