DIICOT prezintă raportul
Încă una dintre instituţiile statului a ieşit, vineri, la raport, tonul general fiind de mulţumire pentru rezultatele obţinute în anul ce a trecut. E vorba de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi de Terorism.
Articol de Mădălina Radu, 25 Februarie 2011, 20:31
Şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a vorbit de miile de cazuri instrumentate, multe dintre acestea finalizate cu trimiterea în judecată a altor mii de inculpaţi.
"Puteam mai mult şi mai bine, dar nu avem destui oameni şi, în plus, nici legile nu ne prea ajută", a mai susţinut procurorul-şef Olaru.
În ciuda rezultatelor bune înregistrate în instrumentarea dosarelor privind crima organizată, şeful DIICOT, Codruţ Olaru, susţine că sunt lucruri care îngreunează anchetele procurorilor.
Unul dintre acestea ar fi lipsa unei legi adecvate de funcţionare şi organizare, a unui cadru care să ofere stabilitate procurorilor, dar şi puteri sporite investigatorilor sub acoperire.
"DIICOT are nevoie de o lege îmbunătăţită, care ne-ar permite ca la nivel de proceduri speciale şi în special în materia activităţilor de tip undercover să avem mai multă flexibilitate şi dinamism. Ceea ce lipseşte este practic un proiect de lege la nivelul Ministerului Justiţiei de modificare a legii privind criminalitatea organizată, este aceea de a conferi puteri sporite, care să permită legendarea investigatorilor sub acoperire; altfel spus, o facilitare a obţinerii documentelor de identitate, a permiselor de conducere, a paşapoartelor, a locuinţelor conspirative sau orice alt element de acest gen", a explicat Codruţ Olaru.
Acesta mai spune că, DIICOT a cerut suplimentarea numărului de posturi stabilite iniţial prin lege organică.
La ora actuală, DIICOT ar avea nevoie de încă 50 de procurori, mai ales că schema de personal nu a fost majorată niciodată din 2004, a mai declarat şeful instituţiei.
"Probabil, în cel mai scurt timp vom beneficia de o suplimentare de 50 de posturi. Este un subiect sensibil, în condiţiile în care în momentul actual se discută foarte mult de disponibilizări, dar argumentele noastre au dovedit că este necesară o astfel de suplimentare, în condiţiile în care schema noastră de personal, gândită la nivelul anului 2004, nu a mai fost niciodată suplimentată", a susţinut Codruţ Olaru.
Potrivit raportului de activitate pe anul trecut, DIICOT a obţinut în 2010 cele mai bune rezultate de la înfiinţarea structurii, situaţie reflectată prin creşterea numărului de cauze soluţionate, cu ceva mai mult de 15% faţă de anul anterior.
Astfel, procurorii de la crimă organizată au dispus trimiterea în judecată a aproximativ 3.200 de inculpaţi, înregistrându-se o creştere de aproape 38% faţă de anul 2009, iar din aceştia aproximativ 1.600 în stare de arest preventiv.
De asemenea, în 2010 pentru asigurarea recuperării prejudiciilor au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de 65 de milioane de euro./