Digul de la Galaţi - finalizat
Digul de apãrare a municipiului Galaţi, care se întinde pe o lungime de patru kilometri şi jumãtate, este practic finalizat, în prezent lucrându-se doar la detalii, consolidare şi pomparea apelor infiltrate.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Iulie 2010, 14:50
Digul este format din saci umpluţi cu nisip, aşezaţi deasupra digului de beton existent şi, în prelungire, pe douã strãzi ale cartierului Valea Oraşului, din hidrobaraje, care au la bazã peste 250.000 de saci cu nisip.
Potrivit Prefecturii Galaţi, 150 de specialişti, de la Sistemele de Gospodãrire a Apelor Galaţi, Argeş, Mureş, Vaslui, Botoşani, Oradea, monitorizeaza lucrãrile realizate de peste 1.400 de pompieri, jandarmi şi militari.
În cursul acestei zile de marţi vor sosi la Galaţi şi echipamentele trimise de Belgia şi Austria, pentru a sprijini eforturile de reducere a efectelor inundaţiilor.
Este vorba despre cinci generatoare electrice, 11 motopompe cu furtunuri, o instalaþie de purificare a apei şi 5.000 de recipienţi, din Belgia, zece motopompe şi trei generatoare electrice din Austria.
Marţi , la ora 7:00, fluviul avea o cotã de 680 cm (80 cm peste cota de inundaţie), creşterea din ultimele 24 de ore fiind de 4 cm.
Potrivit ultimei prognoze, nivelul maxim, de 686 cm, va fi atins, la Galaţi, sâmbătă, 10 iulie 2010. Siretul, în schimb, scade vertiginos, cota la Şendreni fiind mai mica cu 32 cm, faţã de luni dimineaţã.
Acesta este efectul deversãrilor controlate, din acumulãrile Cãlimaneşti şi Movileni, debitul râului (la deversare) ajungând, marţi la circa 1.200 mc/s ceea ce reprezintă jumãtate din vârful de sarcinã al acestei perioade.
Numai la Şendreni, pentru consolidarea şi supraînãlţarea digului de apãrare, s-au folosit, pânã acum, peste 100.000 de saci cu nisip şi pamânt, transmite corespondentul RRA, Maria Mãndiţa.