Diaspora, românii din comunităţile istorice şi obiectivul ReUnirii
La Palatul Parlamentului se desfăşoară dezbaterea "Diaspora, românii din comunităţile istorice şi obiectivul ReUnirii".
Articol de Alina Stănuţă, 08 Septembrie 2019, 09:57
Dezbaterea "Diaspora, românii din comunităţile istorice şi obiectivul ReUnirii", se desfăşoară sâmbătă și duminică la Palatul Parlamentului.
Reuniunea are sprijinul preşedintelui Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu şi este organizată în colaborare cu Consiliul Mondial Român.
Consiliul Mondial România este o organizaţie nonguvernamentală a diasporei româneşti care militează pentru renaşterea spiritului naţional, păstrarea identităţii naţionale şi reclădirea unităţii neamului românesc.
Preşedintele Consiliului Mondial Român, Mircea Popescu, arăta în deschiderea evenimentului că astăzi asistăm, din păcate, la anumite tendinţe agresive împotriva tradiţiilor şi valorilor naţionale în afara graniţelor ţării, iar organizaţia îşi propune să fie o stavilă.
Mircea Popescu:Se vorbeşte şi se aplică astăzi principiul drepturilor omului, dar ca români, simţind că multe din aceste drepturi ale omului sunt prea generale şi că drepturile românilor sunt încălcate, nu sunt recunoscute şi însăşi autorităţile statului ezită de multe ori să le apere.
Prezent la dezbatere, academicianul Vasile Tărâţeanu din Bucovina de Nord spunea că românii din această zonă, deşi sunt în număr de aproximativ 500.000 şi reprezintă o minoritate importantă în Ucraina, drepturile lor nu sunt respectate în totalitate şi amintea că în ultimii 30 de ani au dispărut peste 30 de şcoli în limba română.
Vasile Tărâţeanu: Noi, în istoria noastră, a românilor bucovineni, în luptă pentru cel mai firesc drept al nostru, a fost dintotdeauna lupta pentru limba română, ori noi dacă ne pierdem limba, ne pierdem pe noi înşine.
La rândul său, deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, arăta că diaspora românească a jucat un rol esenţial în dezvoltarea ţării în ultimii 30 de ani, iar comunităţile româneşti reprezintă o plus valoare pe care neamul românesc o deţine peste tot în lume.