Diaconescu: ”Exclus, să nu avem, până în decembrie, o decizie privind Schengen”
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, se declară "prudent optimist" în ceea ce privește luarea unei decizii, în septembrie, legat de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Articol de Angela Bârgoan, 18 Martie 2012, 12:34
Șeful diplomației române, Cristian Diaconescu, a subliniat, duminică, într-o emisiune tv, că "este aproape exclus" ca o decizie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen să nu fie luată până la sfârşitul lui 2012.
"Promisiunea Olandei este ca, după evaluările simultane din iunie a acestui an, atât în ceea ce priveste progresele de etapă, pe Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), cât şi în ceea ce priveşte evaluarea generală în legătură cu soarta MCV după cinci ani de aplicare, să ia o decizie până în luna septembrie.Preşedintele Comisiei Europene i-a spus premierului, ne-a spus tuturor faptul că va insista ca până în septembrie acest deziderat să fie realizat. Sunt prudent optimist, ca să spun aşa", a afirmat Cristian Diaconescu, într-o emisiune difuzată duminică.
Întrebat dacă există un plan de rezervă în cazul în care aderarea la Schengen ar fi amânată şi după septembrie, ministrul afacerilor externe a afirmat că, în opinia sa, este "aproape exclus ca până la sfârşitul anului să nu se ia o decizie".
Cristian Diaconescu a declarat că nu au existat solicitări de avantaje economice din partea Olandei pentru a nu se mai opune aderării României la Schengen, însă aceastî țară, plecând de la argumenete de politică internă, leagă aderarea de MCV.
Șeful diplomației române a ținut să precizeze că Olanda este al treilea partener economic al României şi nu are o atitudine negativă din acest punct de vedere.
"Vreau să vă spun că a lua o decizie într-un sens sau altul nu este numai obligaţia României. Este obligaţia statelor membre ale Acordului Schengen, care, cum vă spuneam, au depăşit cu un an acest termen. Este obligaţia Uniunii Europene pentru că o atitudine este obligatorie faţă de un partener. Deci, acordul în sine a presupus o serie de criterii, iar aceste criterii au fost îndeplinite. România a făcut eforturi şi cheltuieli care au reprezentat economii pentru alte state aflate în interiorul Uniunii Europene", a mai arătat Cristian Diaconescu.