Dezbaterile la buget intră în linie dreaptă
Lucrările la Legea bugetului au fost realuate sâmbătă după-amiază, după ce opoziţia a părăsit de mai multe ori dezbaterile din Comisii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Decembrie 2010, 16:42
Lucrările Comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe au fost reluate, sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15,30, după ce premierul Emil Boc s-a întâlnit cu reprezentanţii PDL, membri ai comisiilor, care i-au transmis solicitările opoziţiei.
La reluarea lucrărilor, preşedintele de şedinţă, senatorul PDL Ovidiu Marian, a anunţat că cvorumul de lucru este asigurat, în sală fiind prezenţi 26 de parlamentari.
Reprezentanţii opoziţiei s-au întors la lucrări după ce au obţinut acordul puterii pentru patru dintre solicitările pe care le-au avut.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan, a explicat că reprezentanţii PSD şi PNL au revenit la lucrări deoarece puterea a fost de acord cu suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu introducerea unui set de criterii preluate dintr-un act normativ mai vechi privind distribuirea sumelor din programele naţionale de dezvoltare a infrastructurii rurale, precum şi cu o nouă redistribuire a sumelor prevăzute în anexa referitoare la reabilitarea drumurilor judeţene şi comunale.
Totodată, Viorel Ştefan a spus că s-a convenit revenirea asupra unui amendament respins vineri seară care prevede că IMM-urile pot opta pentru un impozit de 3%, alternativ la cel de 16% pe profit.
În acest context, membrii celor două comisii au reluat votul asupra unui amendament al Comisiilor juridice reunite, respins iniţial în cursul dimineţii de sâmbătă, şi au decis în unanimitate suplimentarea bugetului ÎCCJ cu suma de 10 milioane de lei.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei i-a solicitat secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina să îşi ia angajamentul ca pe parcursul anului viitor, la prima rectificare bugetară, ÎCCJ să beneficieze de alte 42 de milioane de lei, parte a negocierilor de sâmbătă.
De asemenea, Viorel Ştefan a solicitat să se tranşeze situaţia celorlalte trei propuneri ale opoziţiei prin vot, înainte de a se reveni la programul iniţial.
În urma votului, cu 9 abţineri şi restul voturilor pentru, membrii comisiilor au decis instituirea unui nou set de criterii pentru repartizarea sumelor cuprinse în programele de dezvoltare a infrastructurii rurale, avizate potrivit legislaţiei în vigoare de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Celelalte două solicitări au fost aprobate în unanimitate.
Discuţii aprinse în cursul dimineţii
Şedinţa comisiilor reunite de buget-finanţe a fost suspendată, sâmbătă în jurul prânzului din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii opoziţiei s-au retras de la lucrări.
Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a explicat că retragerea de la lucrări a parlamentarilor opoziţiei a fost cauzată de refuzul coaliţiei aflate la putere de a le adopta amendamentele.
În acelaşi timp, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu a afirmat că amendamentele înaintate de opoziţie au un scop "populist" şi nu au, conform legii, specificate sursele de finanţare.