Dezbateri aprinse pe legile din Codul electoral
Plenul Camerei Deputatilor a dezbătut trei legi care fac parte din pachetul privind Codul electoral. politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO dezbaterile din Camera Deputaţilor.
Articol de Amalia Bojescu, 06 Mai 2015, 13:11
Legea referitoare la finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, reexaminată la cererea preşedintelui României, Legea a partidelor politice, precum şi cea referitoare la alegerile locale s-au aflat astăzi pe agenda deputaţilor.
Legea de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale reprezintă un pas important în reforma sistemului electoral, spunea preşedintele Comisiei de cod electoral, deputatul PNL, Mihai Voicu.
"Sunt permise, practic, doar mijloace de campanie care ne îndeamnă la dialogul cu cetăţenii, sunt excluse obiecte promoţionale care, trebuie să recunoaştem cu onestitate, în unele cazuri s-ar fi putut transforma în mită electorală mascată, legală", a spus Mihai Voicu.
Deputatul PSD, Mircea Drăghici, a susţinut că această lege reprezintă un exemplu de conlucrare între Autoritatea Electorală Permanentă, Parlamentul României şi Preşedinţie, după zece ani de dispute politice.
Mai mult, afirmă el, legea este una europeană, care face paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei.
"Principiile au fost păstrate, principiul transparenţei, egalităţii de şanse a candidaţilor, independenţa candidaţilor şi partidelor politice faţă de finanţatori", a susţinut Mircea Drăghici.
Proiectul de lege este susţinut de grupul minorităţilor naţionale, mai puţin de UDMR, care nu este de acord cu prevederile referitoare la finanţarea partidelor politice.
Cât priveşte Legea partidelor politice, aceasta are susţinerea tuturor grupurilor parlamentare.
Deputaţii au dezbătut şi legea care reglementează alegerile locale.
Aceasta stabileşte, între altele, că primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.
Propunerea a fost susţinută de toate grupurile parlamentare, mai puţin de liberali, care au dorit două tururi de scrutin, atât la alegerea primarilor, cât şi a preşedinţilor de consilii judeţene.
Cele trei legi vor merge la votul final programat pentru această după-amiază, Camera Deputaţilor fiind for decizional.