Dezbaterea proiectului privind grațierea, amânată
Comisia juridică a Senatului a amânat cu două săptămâni dezbaterea proiectului de lege privind graţierea unor pedepse, pentru a fi discutate amendamentele depuse.
Articol de Radio România, 07 Martie 2017, 19:55
Unul dintre amendamentele depuse, care a stârnit un val de reacţii negative, este al senatorului PSD Şerban Nicolae.
El propune ca de graţiere să beneficieze şi persoanele condamnate pentru unele infracţuni de corupţie, cum ar fi luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că nu susţine iniţiativa.
"Eu nu susţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie. Doar legea graţierii nu rezolvă problema. Cred că ministrul justiţiei trebuie să ajungă totuşi al CEDO, să aibă o discuţie cu preşedintele CEDO; în acelaşi timp, trebuie, împreună cu colegii din guvern şi cu primul ministru, să conceapă un plan complex pentru rezolvarea problemei, care ţine şi de investiţii în infrastructura penitenciarelor, eventual construcţia de noi penitenciare, care ţine de multe alte lucruri", a spus Liviu Dragnea.
Din opoziţie, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, spune că proiectul de lege privind graţierea nu rezolvă problemele din sistemul penitenciar.
"Graţierea să fie o măsură de clemenţă cu adevărat. De asemenea, dacă se face, să contribuie la rezolvarea suprapopulării penitenciarelor. Graţierea, de asemenea, să se aplice celor care în momentul de faţă sunt în închisori, şi nu celor care urmează să ajungă în închisori. Iată aşadar câteva completări care este obligatoriu să existe în orice proiect de graţiere", a susținut Raluca Turcan.
Iniţiativa lui Şerban Nicolae nu este susţinută nici de guvern.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat la Radio România că susţine proiectul de lege în forma aprobată de guvern.
Şi preşedintele Klaus Iohannis critică iniţiativa.
În opinia sa, dacă s-ar graţia faptele de corupţie, s-ar da un semnal total greşit în societate.