DEZBATERE RRA: Paradisurile fiscale şi iniţiativele parlamentarilor
Emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualități a avut ca temă de discuție paradisurile fiscale şi iniţiativele parlamentarilor.
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Aprilie 2016, 18:43
Prevenirea şi combaterea spălării banilor prin metode transfrontaliere poate avea efecte doar dacă se acţionează la nivel european, şi nu doar în fiecare stat separat, a spus, astăzi, deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu, la Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii "Probleme la zi", unde s-a discutat despre paradisurile fiscale şi iniţiativele parlamentarilor.
"Unele ţări nu au convenţii de evitare a dublei impuneri cu paradisurile fiscale şi atunci sigur că o acţiune comună ar fi mult mai eficientă. Eu nu cred că au fost tranzacţii care să fi fost impozitate în România sau toate să fi fost legale. Şi acum, informaţiile acestea care au venit din Panama trebuie valorificate. Şi acum este un moment când ţările Uniunii Europene să creeze aceste dovezi pentru sancţionare şi să le pună cap la cap", a spus Gheorghe Ialomiţianu.
AUDIO Probleme la zi, la Radio România Actualități.
În aceeaşi emisiune, deputatul liberal Octavian Popa a vorbit despre iniţiativa sa legislativă care prevede impozitarea în ţară a firmelor care fac operaţiuni economice offshore.
"Singura soluţie pentru a oprit asemenea gen de operaţiune este ca operaţiunile fiscale făcute cu offshore-uri să nu fie deductibile fiscal. Adică să fie impozitate cu 16%. Practic, se opresc asemenea operaţiuni, pentru că nimănui nu îi va mai conveni să continue să facă asemenea operaţiuni, ştiind că plăteşte şi 16% în România şi 4% în paradisul fiscal respectiv", a spus Octavian Popa.
La aceeaşi dezbatere, deputatul PSD Cosmin Necula a susţinut că majoritatea tranzacţiilor efectuate în aceste paradisuri fiscale urmăresc eliminarea taxelor sau chiar spălarea de bani.
"Cred că este momentul în care România să găsească o cadenţă financiară prin care nu doar politica macroprudenţială să fie cea mai corectă, ci, pe de o parte, marii jucători, care sunt transnaţionali şi sunt pe piaţa română, să îşi scoată toate profiturile şi să nu fie găsită o modalitate de a fi scoase din România, iar, pe de altă parte, absolut toţi jucătorii care sunt de piaţa politică să nu cumva să aibă contact, într-un fel sau altul, cu aceste modalităţi de a scoate banul, fără a fi impozitat de către statul român", a susținut Cosmin Necula.