Devalorizarea leului şi creşterea preţurilor, "efectele guvernării Ponta"
Reprezentanţii PDL afirmă că la o lună de la preluarea mandatului, efectele guvernării Ponta sunt devalorizarea leului, creşterea preţurilor şi scăderea încrederii investitorilor în mediul economic din România.
Articol de Bogdan Isopescu, 06 Iunie 2012, 13:36
Democrat-liberalul Adriean Videanu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că efectele guvernării Cabinetului Ponta sunt devalorizarea leului, creşterea preţurilor şi scăderea încrederii investitorilor în mediul economic din România.
Fostul ministru al economiei, democrat-liberalul Adriean Videanu, spune, pe de altă parte, că cele mai multe măsuri anunţate anterior de USL au fost amânate.
Mai mult, Adriean Videanu susţine că USL nu îşi poate menţine promisiunile şi tocmai de aceea încearcă să organizeze alegerile parlamentare mai devreme.
PDL ameninţă cu plângerea penală împotriva Guvernului
Democrat-liberalul Adriean Videanu a spus că PDL va depune o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta în cazul în care acesta nu va pune în aplicare, în termen de 24 de ore, decizia Curţii Constituţionale, privind restituirea către primării a banilor blocaţi de Guvern.
"Guvernul Ponta se joacă cu legea. Primul-ministru a decis unilateral că nu este obligatoriu să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să restituie banii către primării, în spiritul deciziei Curţii Constituţionale. Motiv pentru care îl avertizăm public pe domnul Ponta că dacă în 24 de ore nu va pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, PDL va face o plângere penală pentru abuz în funcţie. Vreau să se ştie că legea este egală pentru toţi cetăţenii României, indiferent cine este într-o poziţie oarecare, fie ea şi de prim-ministru", a spus Videanu.
Curtea Constituţională a României a admis, pe 24 mai, parţial, sesizarea Avocatului Poporului de neconstituţionalitate, referitoare la sumele pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012.
Curtea Constituţională a decis, în 24 mai, la sesizarea Avocatului poporului, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ-teritoriale, această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta.
În 25 mai, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul îşi menţine decizia de a retrage banii primiţi de către primăriile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumătate dintre acestea nu înregistrează arierate şi nici nu necesită fonduri de cofinanţare a proiectelor europene.
El a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale consideră că dispoziţiile ordonanţei de urgenţă emise de actualul Guvern pentru recuperarea banilor de la autorităţile locale sunt constituţionale şi nu permit recuperarea banilor decât în cazul acelor primării care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente şi de capital sau care trebuie să finanţeze proiecte UE.