Deschidere pentru cooperarea economică cu Rusia
Ministrul român al economiei, Ion Ariton, a transmis Rusiei mesajul de deschidere pentru cooperarea economică din partea autorităților de la București.
Articol de Alexandru Beleavschi, 04 Octombrie 2011, 15:20
Ministrul român al economiei, Ion Ariton, a participat, marţi, la Moscova, la sesiunea Comisiei interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică.
Reuniunea a avut loc la patru ani de la întreruperea lucrărilor.
Cele două părţi au convenit să se întâlnească din nou, în 2012, la Bucureşti, pentru a evalua cum au pus în aplicare acordurile semnate în capitala rusă.
”Avem toată deschiderea pentru buna colaborare economică din punct de vedere al Guvernului şi al Preşedinţiei României. Susţinem crearea a cât mai multor locuri de muncă în România şi - de ce nu - ca mai multe firme româneşti să fie prezente în Rusia, pentru că un astfel de schimb economic ne va duce la o creştere economică şi la o prosperitate a firmelor noastre, atât a celor din Rusia, cât şi a celor din România”, a declarat ministrul Ion Ariton, într-o conferinţă de presă susținută la Moscova.
Demnitarul român a apreciat că întâlnirea de la Moscova a fost una productivă, dar Moscova şi Bucureştiul mai au mult de lucru.
”S-a lucrat mult, dar sunt convins că mai avem mult de lucru şi aşteptăm anul 2012, momentul în care veţi veni la Bucureşti şi va trebui să vedem ce se va fi rezolvat până la acea dată din probleme discutate acum, pentru ca să nu mai treacă foarte mult timp până când ducem la îndeplinire ceea ce am stabilit în aceste comisii”, a subliniat Ion Ariton.
Conform protocolului reuniunii, în domneiul energiei partea română a propus ca, în conformitate cu obligaţiile sale, ca membru al Uniunii Europene, să fie începute negocierile în vederea amendării, în spiritul reglementărilor europene, a convenţiilor privind tranzitul de gaze naturale şi prelungirea cu un an a contractului de tranzit între Transgaz şi Gazpromexport care expiră la 31 decembrie.
Partea rusă, la rândul său, a declarat că respectivele convenţii sunt în vigoare până în 2015, respectiv 2016, iar transportul gazelor trebuie să continue în cadrul convenţiilor existente.
Partea română şi-a exprimat interesul inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor de înmagazinare a gazelor pe teritoriul României prin cooperarea între Romgaz şi Gazprom.
”Avem toată deschiderea pentru o bună colaborare în continuare din punct de vedere economic, din punct de vedere al Guvernului şi al Preşedinţiei României. Susţinem crearea cât mai multor locuri de muncă în România şi de ce nu, cât mai multe firme româneşti să fie prezente în Rusia”, a afirmat Ion Ariton.
Copreşedintele rus în comisia interguvernamentală de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, Andrei Fursenko, a afirmat că, în ciuda pauzei de patru ani de la ultima reuniune a reprezentanţilor Guvernelor, oamenii de afaceri ruşi şi români au continuat cooperarea.
”Am convenit că sesiunea comisiei poate conferi un nou impuls, să asigure sprijin iniţiativelor existente. Documentele semnate vor permite României şi Rusiei o mai strânsă cooperare”, a declarat oficialul de la Moscova.
El şi-a exprimat speranţa că, până la următoarea reuniune a Comisiei, care se va desfăşura anul viitor la Bucureşti, ”multe dintre iniţiativele de astăzi vor fi realizate”.
România şi Rusia au semnat, la sfârşitul reuniunii de la Moscova, un protocol de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, o declaraţie comună privind parteneriatul în interesul modernizării, precum și un program de cooperare între Ministerul rus al Educaţiei şi Ştiinţei şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică din România.