Descentralizarea sistemului sanitar a fost făcută "fără cap"
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că descentralizarea din sănătate nu a fost făcută riguros, afirmând că medicina de urgenţă trebuie sa fie în subordinea ministerului şi nu a Consiliilor Judeţene.
Articol de Raul Matiş, 12 Ianuarie 2013, 14:57
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că, în contractul-cadru, care speră că va intra în vigoare la 1 martie, va fi sistată finanţarea unităţilor spitaliceşti private din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Nicolăescu a mai spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu-Mureş, că în condiţiile în care 10% din Fondul Unic Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate era alocat pentru finanţarea sectorului privat, banii respectivi vor fi dirijaţi spre sectorul public.
Ministrul Sănătăţii a arătat că cei 10%, împreună cu circa 200 de milioane de lei alocaţi pentru Anestezie Terapie Intensivă vor asigura o finanţare superioară a spitalelor şi vor micşora din nemulţumirile cetăţenilor.
Eugen Nicolaescu a mai spus că banul public, trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit şi a atras atenţia că cine vrea să dezvolte o afacere privată "nu şi-o face pe banul public ci îşi gândeşte un business plan, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate şi nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă sa obţină prin trafic de influenţă".
Niolăescu a amintit că "sectorul public trăieşte din banul public, iar sectorul privat trăieşte din banul privat".
Nicolăescu: Descentralizarea a fost făcută fără cap
Totodată, ministrul Sănătăţii a criticat descentralizarea din sistemul sanitar, despre care a afirmat că "ar fi fost făcută fără cap, fără logică şi fără principii.
El a susţinut că este "o prostie fără margini" faptul că anumite spitale judeţene de urgenţă au ajuns la consilii judeţene sau, mai grav, la consilii municipale.
"Am o critică foarte serioasă pe descentralizarea făcută fără cap şi fără logică şi fără principii. Eu consider că în continuare medicina de urgenţă, cea care se manifestă în sistemul spitalicesc prin Unităţile de Primiri Urgenţe în special trebuie să fie a Ministerului Sănătăţii, pentru că este responsabilitatea constituţională a statului, a Guvernului. Faptul că spitale judeţene de urgenţă au ajuns la CJ -uri sau, mai grav, la consilii municipale mi se pare o prostie fără margini făcută de unii dintre predecesorii mei", a afirmat Nicolăescu.
Nicolăescu a susţinut că Medicina de Urgenţă trebuie sa fie în subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru că este responsabilitatea constituţională a statului şi a guvernului.
Ministrul a adăugat că i-a solicitat secretarului de stat, Raed Arafat, să facă o analiză, pentru "o reaşezare a principiilor" şi pentru a se stabili ce decizii trebuie luate, informează corespondentul RRA.