Descentralizare, regionalizare şi autonomie locală, dar nu pe criterii etnice
România are nevoie de descentralizare, regionalizare şi autonomie locală, dar nu pe criterii etnice, a precizat preşedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, ieri, judeţele Covasna şi Harghita.
Articol de Radiojurnal, 19 Iulie 2017, 07:29
Preşedintele Klaus Iohannis a remarcat că de prea multe ori realităţile din judeţele Harghita şi Covasna, locuite în majoritate de maghiari, sunt intrepretate într-o manieră care dezbină, care nu face decât să accentueze diferenţele şi să promoveze ostilitatea.
În opinia sa, intoleranţa, respingerea celor de altă etnie, indiferent dacă sunt practicate de reprezentanţi ai minorităţilor sau ai majorităţii, sunt căi sigure pentru blocarea evoluţiei atât a comunităţilor, cât şi a ţării în ansamblu.
În discursul său, şeful statului a făcut referire şi la trei teme politice: descentralizarea, regionalizarea şi autonomia, şi a precizat că ţara noastră are nevoie de creştere economică şi de modernizare a administraţiei.
"Cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea şi trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acţiona în interesul local. Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei, pentru a fi mai eficientă în interesul cetăţeanului, şi dacă duce la crearea de noi locuri de muncă, prin creştere economică. Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea.
Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat ieri şi judeţul Vrancea, unde a participat la ceremoniile prin care s-au marcat 100 de ani de la Bătălia de la Mărăşti.
Şeful statului a subliniat că aceasta a fost prima mare victorie a Armatei Române în Războiul de întregire a neamului, iar Marele Război aminteşte ce au însemnat ura şi dezbinarea şi cât de importante sunt pentru continentul Europa unitatea, solidaritatea şi pacea.