Deputații votează moțiunea opoziției împotriva minisitrului Justiției
Semnatarii moţiunii trag un nou semnal de alarmă asupra a ceea ce ei definesc drept asaltul pornit împotriva independenţei justiţiei.
Articol de Iulia Gherman, 13 Septembrie 2017, 06:08
Deputații dau azi votul pe moţiunea simplă privind Justiția.
Ieri, moțiunea de fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților.
PNL, împreună cu semnăturile USR şi susţinerea PMP, au lansat astăzi primul demers semnificativ din partea opoziţiei parlamentare prin prezentarea în plenul Camerei Deputaţilor a unei moţiuni simple la adresa ministrului justiţiei.
Acestuia i se solicită să nu promoveze în forma actuală modificările la legile justiţiei şi să devoaleze agenda ascunsă a acestor modificări.
Semnatarii moţiunii trag un nou semnal de alarmă asupra a ceea ce ei definesc drept asaltul pornit împotriva independenţei justiţiei.
În răspunsul său, ministrul Tudorel Toader a respins acuzaţiile de lipsă de transparenţă şi a insistat că schimbările propuse se impuneau.
Deputaţii PNL şi USR, semnatari ai moţiunii, susţinuţi şi de reprezentanţii PMP, au subliniat că amendamentele propuse la legile justiţiei anulează progresele înregistrate în domeniu după 2004 şi subordonează justiţia politicului.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, prezent la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, a declarat că modificările erau necesare şi că întreaga procedură s-a desfăşurat transparent.
"De zece ani de zile noi suntem sub acel mecanism de cooperare-verificare, acel MCV. Ştiţi că la un moment dat aveam 3-5 recomandări. Astăzi avem 12 recomandări. Prima recomandare vizează identificarea unei soluţii robuste, transparente, la adăpost de factorul politic pentru desemnarea procurorilor de rang înalt. Din moment ce noi avem acum o procedură, prin care ultimul cuvânt îl are preşedintele, dacă această procedură este bună, cum se mai justifică prima recomandare, care spune găsiţi şi luaţi măsuri", a spus Tudorel Toader.
El a precizat că proiectul de modificare a legilor justiţiei a trecut de toate etapele de consultare publică.
După ce va primi şi avizele din partea CSM şi a ministerelor cu atribuţii în domeniu, documentul va fi supus aprobării guvernlui, după care va fi trimis în parlament, pentru dezbateri şi vot.
PNL: Domnul Toader vrea să blocheze sistemul judiciar
Deputatul PNL Cătălin Predoiu s-a declarat însă nemulţumit de faptul că ministrul justiţiei nu a răspuns acuzaţiilor privind încercarea coaliţiei PSD-ALDE de a subordona actul de justiţie.
"Domnul Toader vrea să blocheze sistemul judiciar cu o discuţie care, fără îndoială, va gripa sistemul în părţile sale fundamentale. Oricât de independent s-ar da domnul Toader, dânsul este manipulat şi controlat, condus de către PSD. Ceasul domnului Toader este întors seara de domnul Dragnea şi orice discuţie acum într-un climat tensionat, legat de modul în care trebuie structurat sistemul judiciar, este o discuţie care va bloca buna funcţionare a acestuia, îndeosebi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei", a sustinut Cătălin Predoiu.
În cadrul dezbaterilor, deputatul UDMR Marton Arpad a subliniat că uniunea nu va vota în favoarea demesului iniţiat de PNL şi USR împotriva lui Tudorel Toader, dar a atras atenţia că proiectul de lege propus de ministrul justiţiei are nevoie de mai multă substanţă.