Deputaţii votează Legea insolvenţei şi Codul silvic
Proiectul Legii insolvenţei şi Codul Silvic se află astăzi în dezbaterea deputaţilor, care vor trebui să dea un vot final.
Articol de Iulia Gherman, 20 Mai 2015, 09:35
Deputaţii votează astăzi proiectul Legii insolvenţei, care a primit aviz favorabil în comisia juridică.
Un alt vot va fi dat pentru cererea de reexaminare a Codului Silvic formulată de presedintele Klaus Iohannis, care are însă un raport de respingere de la comisiile de specialitate.
Camera Deputaţilor este for decizional în ambele cazuri.
Codul silvic este de asemenea subiect de dezbatere în emisiunea Probleme la zi de la Radio România Actualităţi, de la ora 13 şi 20 de minute.
Rambursarea datoriilor pe o perioadă de cinci ani
Proiectul de lege referitor la procedura insolvenţei persoanelor fizice acordă prioritate planului de rambursare a datoriilor pe o perioadă de până la cinci ani şi nu lichidării bunurilor sau executării silite.
După momentul iniţierii procedurii de insolvenţă, se suspendă acumulările de dobânzi sau penalităţi pentru întârzierea la plată.
Proiectul vizează debitorii de bună credinţă, care au domiciliul permanent, bunurile şi veniturile în România.
Liberalii, singurii care sprijină modificările preşedintelui la Codul Silvic
Un vot decizional la Camera Deputaţilor se aşteaptă şi asupra cererii preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic.
Şeful statului susţine că legea are reglementări care afectează mediul concurenţial, creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminatoriu asupra operatorilor economici şi astfel, statul român ar putea fi acuzat de încălcarea obligaţiilor asumate prin Tratatul de aderare la UE.
Senatul a respins solicitarea şefului statului.
Un raport de respingere şi de adoptare a legii în forma iniţială au formulat, cu voturile PSD şi UDMR, şi comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.
Liberalii sunt singurii care sprijină modificările cerute de preşedintele Klaus Iohannis şi condiţionează votul pozitiv pentru adoptarea legii de eliminarea articolului care impune întocmirea amenajamentelor silvice doar pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de zece hectare.