Deputaţii şi senatorii au votat bugetele pe anul 2017
Cele două camere ale parlamentului şi-au aprobat luni bugetele pentru acest an şi au votat ancheta privind rectificările bugetare operate de guvern anul trecut.
Articol de Mihai Udroiu, 17 Ianuarie 2017, 08:15
Comisiile reunite de buget-finanţe au la dispoziţie zece zile să prezinte un raport cu răspunsuri la întrebări precum modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă, ce instituţii ale statului au făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul lor.
Opoziţia a votat împotrivă, vorbind de o răzbunare politică pe guvernul precedent.
"Se propune să anchetăm de ce guvernul anterior a efectuat totuşi rectificări bugetare pozitive. PNL respinge această anchetă, pentru că ea nu are alt obiectiv decât să amâne momentul în care partidul şi coaliţia de partide de la guvernare trebuie să dea explicaţii în legătură cu nerealizarea unui program irealizabil", a afirmat Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL .
Tot luni, comisile de buget şi muncă din Camera Deputaţilor au respins ordonanţa privind creşterea salarilor demnitarilor.
Tot ieri, parlamentul a votat componenţa Comisiei pentru controlul activităţii SRI.
Aceasta va fi condusă de senatorul social-democrat Adrian Ţuţuianu şi va avea nouă membri de la PSD, PNL, USR, ALDE şi UDMR.
PMP a refuzat să participe la votul în plen, în semn de protest faţă de neincluderea în comisiile permanente a reprezentanţilor săi.
Adrian Ţuţuianu a subliniat că în forma actuală, regulamentul de constituire a comisiei SRI prevede un anumit număr de membri.
"Ca să poţi să măreşti numărul, ceea ce au cerut dânşii astăzi în Biroul Permanent de la Senat, să faci de exemplu 11 membri ca să poată fi incluşi reprezentanţi de la toate partidele politice pe un calcul algoritmic, ar fi trebuit să avem o altă hotărâre a parlamentului, or noi nu suntem în situaţia aceasta", a explicat el.
Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI se va reuni marţi, a anunţat Adrian Ţuţuianu.
El a precizat că va adresa o solicitare directorului SRI, Eduard Hellvig, pentru a fi audiat în cazul lui Florian Coldea.