Deputaţii îl cheamă pe ministrul muncii la audieri
Deputaţii din Comisia de muncă au decis să-l invite pe ministrul de resort, Ioan Botiş, la o şedinţă pentru a da lămuriri în legătură cu afirmaţia potrivit căreia sistemul public de pensii este piramidal. FOTO: Agerpres
Articol de Andrei Şerban, 09 Martie 2011, 16:26
Deputaţii din Comisia pentru muncă au hotărât, miercuri, să-i cheme la audieri pe ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, şi pe ministrul muncii, Ioan Botiş, pentru a discuta pe marginea proiectului de lege privind pensiile private.
"Am decis să-l invităm pe ministrul Ioan Botiş la Comisie pentru că domnia sa a făcut o afirmaţie zilele trecute, în care a zis că sistemul public de pensii este piramidal. Am vrea să ştim ce a avut în minte domnul ministru când a făcut o asemenea afiramţie, care este situaţia reală a sistemului public de pensii", a precizat Cristina Pocora, membru al Comisiei.
Actul normativ - retrimis la Comisia pentru muncă de plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea Ministerului de Finanţe - stipulează că fondurile de pensii administrate privat garantează, în afară de valoarea pe care o depune fiecare contribuabil şi actualizarea ei cu rata inflaţiei.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat că România are de 10-15 ani o rată de ocupare de 58 %, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65 %, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii.
El a arătat că sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal atât timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat.
"Avem o rată de ocupare de 58%, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creşte această rată de ocupare şi dacă nu vom reuşi să o creştem la 64-65% avem probleme mari, pentru că nu poţi plăti pensiile. În acest caz ajungi să creşti vârsta de pensionare pentru că prea multe soluţii nu sunt. Contribuţiile colective datează din secolul ale XIX-lea şi reprezintă un sistem piramidal, un fel de schemă Ponzi", a declarat ministrul muncii.
Deputaţii din comisie doresc să armonizeze punctele de vedere ale miniştrilor muncii şi de finanţe şi să adopte modificările cerute de cele două ministere.
Preşedintele Comisiei pentru muncă, Victor Paul Dobre, a estimat că cei doi miniştrii vor veni la Palament, probabil, peste două săptămâni.