Deputaţii europeni au votat pentru aderarea României la Schengen
După dezbateri aprinse şi replici acide, Parlamentul European s-a pronunţat pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Articol de Carmen Valică, 13 Octombrie 2011, 14:19
Parlamentul European a adoptat o rezulţie de sprijin pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, semnată de aproape 30 de europarlamentari din majoritatea grupurilor politice.
Totdată, Parlamentul European a respins o a doua rezoluţie care cerea amânarea aderării, semnată de doi europarlamentari din cel mai restrâns grup politic, de centru dreapta, din Parlamentul European.
Votul din Parlamentul European a fost precedat de dezbaterile intense presărate cu critici şi replici acide.
Mara Bizzotto este semnatara rezoluţiei care se opune aderări celor două ţări, din cauza problemelor de corupţie sau criminalitate.
"Aderarea ar trebui amânată până când vom fi siguri că nu are urmări asupra siguranţei cetăţenilor Uniunii Europene", a spus Mara Bizzotto
Declaraţia a fost urmată de cea a bulgăroaicei Iliana Malinova Iotova, care susţinea că Italia, de exemplu nu ar mai trebui să fie în zona Schengen, dacă vine vorba despre lupta împotriva corupţiei.
"Dacă vrem să luptăm împotriva corupţiei şi crimei organizate - spunea cineva azi - atunci, poate Italia nu ar mai trebui să fie în zona Schengen", a spus Iotova.
Din partea Marii Britanii, Sarah Ludford a subliniat că regulile privind aderarea la Schengen ar trebui să fie mai stricte.
"E nedrept să permitem nationalismului populist să decidă regulile. Clar că avem nevoie de reguli mai stricte. De fapt, e o ruşine că ţări care au insistat asupra criteriilor nu au reuşit să-şi rezolve propriile probleme legate de corupţie sau de independenţa judecătorilor. Acum trebuie însă să respectăm regulile", a susţinut Sarah Ludford.
Încredere, solidaritate, respectarea regulilor, au fost în esenţă argumentele în favoarea României şi Bulgariei.
Marian Jean Marinescu, vicelider al grupului popularilor europeni a făcut apel la încredere şi respect reciproc.
"Uniunea Europeană este bazată, printre altele, pe încredere, dar şi pe respect reciproc. Cer Consiliului European să ia în discuţie acest subiect şi să ia o decizie corectă, bazată pe propriile merite ale celor două state membre, în beneficiul tuturor statelor membre şi al Uniunii Europene", a spus Marinescu.
"Dublul standard trebuie să dispară atât din discursurile liderilor politici europeni, cât şi din deciziile lor", a adăugat Renate Weber, grupul liberalilor europeni.
Argumentele contra s-au referit la corupţie, funcţionarea deficitară a justiţiei şi criminalitate.
Punctele de vedere în favoarea aderării nu au venit doar dinspre reprezentanţii României şi Bulgariei.
O deputată olandeză le-a cerut chiar compatrioţilor săi să nu lase dezbaterile intenre să afecteze drepturile legitime ale unor state membre, iar comisarul european pentru afaceri interne, prezent la dezbateri, a întrebat dacă există vreo ţară care nu are corupţie şi a conchis: "România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile, situaţia trebuie rezolvată".