Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe Agricultură
Subiectul moţiunii pe agricultură a stârnit scandal, marţi, la Camera Deputaţilor, când PSD şi PC s-au retras de la discuţii , invocând abuz în serviciu al preşedintelui Camerei, Roberta Anastase.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Septembrie 2010, 09:00
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, în unanimitate, ca şedinţa de plen să continue cu dezbaterea moţiunii simple a PSD pe Agricultură.
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost întreruptă, miercuri, imediat după debut, pentru ca Biroul Permanent şi Comitetul ordinii de zi să se reunească şi să decidă asupra reluării dezbaterii moţiunii simple a PSD pe Agricultură, lucru solicitat de liderul grupului social-democrat, Mircea Duşa.
Imediat după începerea şedinţei de plen de miercuri, liderul grupului PSD, Mircea Duşa, a solicitat reluarea dezbaterilor de la punctul în care, marţi, a fost întrerupt plenul respectiv, de la moţiunea simplă a PSD.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, aprecizat, răspunzând solicitării PSD, că, procedural, ar trebui întreruptă şedinţa de plen şi convocat Biroul Permanent pentru a modifica programul de lucru aprobat în şedinţa de marţi, precum şi ordinea de zi.
Scandal în Parlament pe tema moţiunii
Potrivit deciziilor luate în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă pe tema Agriculturii trebuia citită, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, urmând să fie dezbătută miercuri.
Iniţiatorii ei, PSD şi PC, au refuzat, marţi, să citească textul în plen şi au anunţat că doresc o dezbatere a moţiunii în şedinţa de miercuri.
În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a atras atenţia că solicitarea este nefondată, deoarece a fost depăşit termenul legal din regulament.
Preşedintele PSD, deputatul Victor Ponta, a afirmat că această moţiune va fi, totuşi, dezbătută miercuri.
"Vom încerca în continuare să discutăm moţiunea pe agricultură, să dăm un semnal foarte clar faţă de milioanele de oameni care aşteaptă soluţii pe Agricultură şi nu aşteaptă ca doamna Roberta Anastase să mai împartă nişte funcţii cu care să obţină în schimb practic blocarea oricărui tip de acţiune democratică al opoziţiei", a spus Ponta.
În urma acestor afirmaţii, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a arătat că moţiunea nu poate fi dezbătută miercuri, pentru că se depăşeşte termenul legal în care o moţiune se dezbate, şi anume cel de şase zile, iar astăzi suntem în a şaptea zi.
"Cred că, până la urmă, corect procedural este ca dumnealor să depună o nouă moţiune şi să intrăm într-o procedură firească", susţine Roberta Anastase.
Divergenţele dintre putere şi opoziţie au apărut marţi, atunci când deputaţii puterii au introdus pe ordinea de zi un proiect care prevede ca grupul deputaţilor independenţi să primească un loc în cadrul Comisiei pentru regulament.
Votul a fost criticat de PSD şi PNL, care au acuzat PDL că doreşte să controleze în totalitate activitatea Camerei Deputaţilor, susţine deputatul liberal Călin Popescu Tăriceanu.
"Dorinţa PDL de a modifica Regulementul de funcţionare al Camerei Deputaţilor, trecerea la o formulă care să permită acestei majorităţi pentru a putea impune toate deciziile politice pe care le doresc la nivelul Camerei Deputaţilor", a declarat Tăriceanu.
Marţi dimineaţă este programată o şedinţă a plenului Camerei Deputaţilor, când se va decide dacă subiectul moţiunii va fi reluat sau nu.
Moţiunea simplă pe Agricultură, prin care se cerea demisia ministrului de resort, Mihail Dumitru, a fost depusă săptămâna trecută, înainte de remaniere.
Între timp, locul fostului ministru a fost ocupat de Valeriu Tabără.
Dar deputaţii PSD şi PC îşi menţin moţiunea, deoarece vor să-i convingă pe toţi deputaţii că Ministerul Agriculturii trebuie să acorde, la începutul perioadei de toamnă, 1 miliard de lei fermierilor.
De asemenea, i se mai reproşează Guvernului că a concediat prea mulţi lucrători din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ceea ce pune în pericol activitatea acestei agenţii, că nu există Camerele Agricole în judeţe şi nici o lege a calamităţilor, ceea ce face ca fermierii, chiar dacă şi-au asigurat culturile, să nu poată primi bani de la societăţile de asigurare, pentru că nu există cadru legislativ.