Deputații decid majorările salariale pentru angajaţii din sănătate şi educaţie
Parlamentarii vor decide dacă adoptă sau nu mai multe amendamente la cea mai recentă ordonanţă guvernamentală referitoare la salarizarea de la bugetul de stat.
Articol de Radiojurnal, 06 Noiembrie 2016, 16:29
Plenul Camerei Deputaţilor urmează să supună mâine votului o serie de majorări salariale pentru angajaţii din sănătate, educaţie şi din alte categorii bugetare.
Practic, parlamentarii vor decide dacă adoptă sau nu mai multe amendamente la cea mai recentă ordonanţă guvernamentală referitoare la salarizarea de la bugetul de stat.
Modificările au fost aprobate în comisiile de specialitate şi vor intra în vigoare la începutul anului viitor.
Raportul formulat de comisiile parlamentare de specialitate şi care va fi supus mâine votului cu valoare decizională din Camera Deputaţilor prevede că de la 1 decembrie sporurile şi alte drepturi salariale din sistemul sanitar se vor calcula prin raportare la salariul de bază din 2016.
Alte amendamete incluse în document cu voturile PSD, ALDE, UDMR şi ale Minorităţilor Naţionale, stabilesc majorări salariale cu 15% pentru personalul din învăţământ, de la 1 ianuarie 2017; tot cu 15% pentru angajaţii din sistemul de asistenţă socială şi cu 25% pentru personalul de la casele de asigurări de sănătate.
PSD: Orice ar fi, trebuie să găsim bani pentru sănătate și educație
Educaţia şi sănătatea sunt domenii prioritare pentru care trebuie să găsim bani de la bugetul de stat , spune deputatul PSD, Adrian Solomon.
"În urma dezbaterilor, s-a văzut că impacutl atât la educaţie cât şi la sănătate în plus ar fi undeva la 300 de milioane de euro şi aceşti bani, orice ar fi, trebuie să-i găsim", a spus Adrian Solomon.
PNL: A vinde iluzii, o crimă politică
Liderul PNL, Alina Gorghiu, critică adoptarea acestor creşteri salariale.
"A vinde iluzii faţă de categorii care nu o duc bine în România doar pentru a lua nişte voturi ştiind că acele majorări salariale nu pot fi aplicate, mi se pare o crimă politică", susține Alina Gorghiu.
La rândul său, ministrul finanţelor, Anca Dragu, susţine că majorările salariale aprobate de comisiile parlamentare de specialitte ar avea un impact foarte mare asurpa bugetului de stat, de peste 4 miliarde de lei.
De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele SANITAS, Marius Sepi, avertizează că angajaţii din sistemul sanitar vor relua greva generală din spitale dacă deputaţii nu votează legea aşa cum au promis.