Deputații au respins reexaminarea Legii privind eliminarea celor 102 taxe
Decizia de respingere a fost luată cu 174 de voturi "pentru" respingerea cererii de reexaminare, 85 "împotrivă" și o abținere, după dezbateri aprinse.
Articol de Iulia Gherman, 28 Decembrie 2016, 13:06
Camera Deputaților a respins reexaminarea legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale.
Decizia a fost luată cu 174 de voturi "pentru" respingerea cererii de reexaminare, 85 "împotrivă" și o abținere.
Fa'[ de prima variantă a legii a fost adoptat un singur amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial. - See more at: http://www.romania-actualitati.ro/deputatii_resping_reexaminarea_legii_privind_eliminarea_taxelor_nefiscale-97679#sthash.vxeZkN4W.dpuf
Camera Deputaților a respins reexaminarea legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale.
Decizia a fost luată cu 174 de voturi "pentru" respingerea cererii de reexaminare, 85 "împotrivă" și o abținere.
Față de prima variantă a legii a fost adoptat un singur amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.
Dezbateri aprinse în Parlament
Dezbateri aprinse, în această dimineaţă, la Camera Deputaţilor asupra cererii de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv a celor radio-tv.
Solicitarea preşedintelui a ajuns în plen cu aviz negativ de la Comisia de buget-finanţe, iar UDMR a avut o poziţie diferită faţă de cea din Senat.
Deputaţii PNL au cerut în timpul dezbaterilor din plen excluderea din textul proioectului de lege a prevederii care vizează eliminarea taxei radio-tv.
Deputatul Raluca Turcan a subliniat că păstrarea documentului legislativ în forma votată iniţial de parlament şi respingerea cererii de reeexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis va promova un viitor incert pentru posturile publice de radio şi televiziune.
"Nu se ştie ce va întâmpla cu statutul angajaţilor acestor două instituţi. Se mută sursa de finanţare de la beneficiarii acestor două instituţii la bugetul de stat şi riscăm să transformăm aceste două instituţii în simple anexe ale finanţatorului, adică ale guvernului", a spus Raluca Turcan.
Solicitarea de menţinere a taxei radio-tv a fost formulată în plen şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat că Parlamentul nu poate să lase în nesiguranţă cele două instituţii.
"Se schimbă toată filozofia de bugetare a celor două instituţii şi, mai mult, se schimbă prin această eliminare şi toată filozofia de funcţionare a celor două instituţii publice. Vor fi puse în discuţie inclusiv salarizările în cele două instituţii şi ne vom trezi că am creat prin acest vot un haos general în cele două societăţi", a susținut Kelemen Hunor.
De cealaltă parte, deputatul PSD Olguţa Vasilescu a spus că proiectul de lege este unul bun şi trebuie votat.
"Dacă aveţi o seră vreau să vă spun că plătiţi taxa radio-tv. Dacă aveţi un cavou, acolo este tras un fir de electricitate, plătiţi taxa radio-tv. Din păcate, aberaţiile acestea de 12 ani sunt tot necorectate şi atunci când se vine în sfârşit cu o iniţiativă ca să se elimine această taxă, ajungem iarăşi la discuţii nerezolvate", a spus Olguţa Vasilescu.
Anterior dezbaterilor din plen, Comisia de buget - finanţe din Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi propune acum plenului adoptarea legii în forma votată iniţial de parlament, cu un singur amendamernt.
Acesta stabileşte că legea celor 102 taxe nefiscale va intra în vigoare la data de întâi a primei luni de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.