Deputații au dezbătut moţiunea simplă a PDL pe tema administraţiei. Votul final, marţi
Plenul Camerei Deputaţilor dezbătut luni seara, moţiunea simplă "O reformă a administraţiei fără consens nu are succes", iniţiată de deputaţii PDL şi cei neafiliaţi. Moţiunea va fi votată, marţi.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Aprilie 2014, 10:40
UPDATE Deputaţii PDL susţin că prin introducerea acestei moţiuni doresc să găsească cele mai bune soluţii pentru reformarea administrativă a ţării.
În cuvântul rostit de la tribuna plenului, ministrul Dezvoltării, vicepremierul Liviu Dragnea, a subliniat că Guvernul nu va renunţa la proiectul de descentralizare.
"Aş vrea să subliniez încă odată că decizia CCR privind proiectul descentralizării susţine necesitatea acestei reforme şi implementarea ei cât mai curând cu putinţă, prin urmare vă spun că nu vom renunţa la proiectul de descentralizare şi nu susţinem desfiinţarea a 2.500 de comune din această ţară. Vom ţine cont de toate comentariile CCR care au adus multe clarificări într-o legislaţie stufoasă, într-o legislaţie lipsă în multe domenii care nu sunt reglementate şi decizia CCR ne ajută foarte mult. În acest context am demarat procedurile iniţiale de reluare a transferurilor de competenţe de la instituţiile publice centrale către autorităţile locale, astfel fiecare minister va veni cu propriul proiect de descentralizare în sectorul respectiv", a afirmat Dragnea.
Vicepremierul a mai spus că va furniza explicaţii detaliate, punctând că îşi doreşte ca toate grupurile parlamentare să participe la procesul de consultare pentru acest proiect al descentralizării.
"Vreau să vă asigur că procesul de consultare pentru noul proiect de lege al descentralizării va fi cel puţin la fel de amplu şi îmi doresc ca toate grupurile parlamentare să răspundă la invitaţiile pe care noi le vom face şi sper să participe la grupurile de lucru pe care le vom organiza", a promis Dragnea în plenul Camerei Deputaţilor.
Potrivit declaraţiilor făcute în Camera Deputaţilor, grupurile PSD, UDMR, PC şi grupul minorităţilor au anunţat că votează împotriva moţiunii.
Moţiunea simplă va fi votată de plenul Camerei Deputaţilor, marţi.
politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO dezbaterile din Camera Deputaților.
Semnatarii moţiunii cu titlul "O reformă a administraţiei fără consens nu are succes" îi solicită ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, să iniţieze o reformă reală şi completă a administraţiei publice, bazată pe consens politic.
Iniţiatorii subliniază că nu se opun descentralizării, dar susţin că procesul de reformă trebuie să înceapă cu restructurarea şi reorganizarea administrativ-teritorială, să continue cu regionalizarea României şi, la final, să fie declanşat procesul de descentralizare, transmite redactorul RRA, Ioana Tănase.
Moţiunea simplă a mai fost depusă o dată, pe 24 martie, la Biroul Permanent, dar a fost respinsă pentru că în textul ei se făcea referire la PP-DD, partid care nu avea nicio semnătură pe moţiunea PDL.
Inițiatorii moțiunii vor o reformă reală a administrației publice
Iniţiatorii moţiunii spun în textul redactat de ei că doresc să-l convingă pe ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, să nu mai cedeze la presiunile baronilor locali şi să demareze o reformă reală şi concretă a administraţiei publice din România, bazată pe consens politic şi pe consultarea tuturor actorilor instituţionali afectaţi.
Deputaţii PDL mai amintesc, de asemenea, că legea descentralizării iniţiată de Dragnea şi pentru care Guvernul USL şi-a angajat răspunderea a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională.
"Stimaţi colegi, imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă grupul nostru parlamentar nu ar fi sesizat CCR cu privire la legea descentralizării? Haos instituţional, paralelisme legislative, suprapuneri de competenţe administrative, haos generalizat asupra patrimoniului şi proprietăţilor transferate, blocaj financiar total', se arată în text.
Deputaţii democrat-liberali mai susţin că moţiunea lor este 'una constructivă", prin care doresc să găsească cele mai bune soluţii pentru reformarea administrativă a ţării.
"Dacă veţi vota împotriva moţiunii simple, veţi demonstra românilor că nu doriţi o reformă reală, ci doar o descentralizare în interesul dumneavoastră şi al baronilor PSD", au scris iniţiatorii în finalul moţiunii, potrivit sursei citate.