Deputaţii au decis îngheţarea pensiilor şi a salariilor în 2012
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ordonanţa de urgenţă a Guvernului numărul 80 pe 2010, cu amendamente prin care salariile şi veniturile bugetarilor se menţin în 2012 la nivelul înregistrat anul acesta în luna decembrie.
Articol de Politica Romaneasca, 08 Noiembrie 2011, 14:46
Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri iar Opoziţia a anunţat că îl va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR).
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei 80/2010 a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, deşi Opoziţia a criticat acest demers, susţinând că în acest caz forul se "descalifică".
Opoziţia a declarat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.
La propunerea deputatului PSD Aura Vasile programul de dezbatere a fost prelungit, după ce ea a sesizat că deputaţii nu au primit raportul asupra acestui proiect de lege.
La reluarea dezbaterilor, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a criticat "modul şmecheresc" în care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerând acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii să studieze raportul.
Mircea Duşa a precizat că PSD nu va vota acest proiect de lege.
În schimb, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a arătat că plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ în şedinţa de plen de marţi.
La rândul său, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget, însă propunerea sa a fost respinsă de plen cu 86 de voturi favorabile, 123 împotrivă şi două abţineri.
Nicolăescu a subliniat că PNL nu va vota şi va contesta la Curtea Constituţională a României proiectul de lege, susţinând că acesta nu întruneşte condiţiile legale.
"Dacă majoritatea va reuşi să voteze acest proiect de lege, îl vom contesta imediat la Curtea Constituţională", a spus Nicolăescu.
El a motivat că un proiect de lege nu poate fi modificat substanţial în Camera decizională.
PSD şi PNL susţin că amendamentele introduse nu au legătură cu textul iniţial al legii şi că documentul legislativ nu putea fi adoptat înaintea celui care vizează indicatorii macro-economici ai României.
Şi PSD anunţă că va ataca în instanţă proiectul.
"În această situaţie vom ataca la Curtea Constituţională şi pe fond proiectul de lege, dar şi pe proceduri parlamentare. Deja avem precedente şi decizii ale Curţii Constituţionale care ne spun că o lege nu poate fi modificată substanţial de la o cameră la alta", a anunţat deputatul PSD, Mircea Duşa.