Deputaţii au decis: Florin Popescu nu poate fi arestat preventiv
Deputaţii au hotărât marţi neîncuviinţarea arestării preventive a deputatului neafiliat Florin Popescu.
Articol de Ioana Tănase, 27 Mai 2014, 13:58
Cererea ministrului de Justiţie de încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor cu 224 de voturi împotrivă şi 78 pentru.
Florin Popescu este acuzat că, în 2012, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid politic, i-a cerut administratorului unor firme aproximativ 80 tone pui grill, cu valoare de peste 400.000 lei, pentru a o distribui în scop electoral cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.
Florin Popescu a declarat marţi de la tribuna Plenului că nu este un pericol public.
"Nu sunt un pericol public. Este vorba despre o chestiune care s-a întâmplat acum doi ani de zile, în perioada sărbătorilor pascale, nicidecum în campania electorală şi nu m-am opus niciun moment bunului mers al justiţiei. De altfel, în perioada de o lună de zile, de când s-a declanşat această operaţiune, chiar în ziua de Sfântul Gheorghe, am fost săptămânal la Parchet pentru clarificări şi nu am de gând să fug din faţa justiţiei, după cum am mers şi la Comisia Juridică pentru a da clarificările lămuritoare," a spus el.
După aflarea votului, Florin Popescu le-a mulţumit colegilor pentru încredere.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Potrivit ANI, Florin Popescu s-ar fi aflat în conflict de interese deoarece în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean a semnat un contract de proiectare - lucrări şi mai multe acte adiţionale între consiliu şi o firmă la care acesta a deţinut calitatea de asociat pînă în iunie 2008.
Beneficiul obţinut de acesta a fost estimat la aproape 230 de mii de euro.
Florin Aurelian Popescu a fost preşedinte al CJ Dâmboviţa în perioada 2008 - 2012 şi a deţinut în cadrul Procor SA calitatea de asociat (în perioada 17 iunie 1991 - 14 iunie 2008) şi funcţia de administrator, membru în Consiliul de Administraţie (în perioada 28 iunie 1999 - 8 iulie 2003).
Potrivit ANI, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, Florin Popescu a semnat şapte acte adiţionale intervenite la contractul de lucrări nr. 134/19.06.2008, prin care a fost modificat, în principal, preţul contractului de lucrări, aducând un beneficiu material societăţii comerciale Procor, la care el a deţinut calitatea de asociat până în iulie 2008.
De precizat că în cazul deputatului Florin Popescu au mai avut loc două sedinţe de plen a Camerei Deputaţilor, în datele de 13 mai şi 6 mai, ambele fiind suspendate din lipsă de cvorum.