Depozitele bancare nu scapă de impozite
Ministerul de Finanţe precizeazã cã veniturile din dobânzile înregistrate în conturile clienţilor dupã 1 iulie, chiar dacã sunt aferente depozitelor la termen constituite înainte de aceastã datã vor fi impozitate în integralitate cu 16%.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 07 Iulie 2010, 12:32
Astfel, la dobânzile la termen cu plata dobânzii la scadenţã, câştigurile înregistrate dupã 1 iulie vor fi impozitate integral, chiar dacã cea mai mare parte a acestei perioade de economisire s-a scurs înainte de aceastã datã.
Chiar şi aşa, consideră analistul financiar Ionuţ Dumitru , oamenii nu trebuie să-şi ţină banii la saltea, pentru că este cea mai proastă variantă.
Ionuţ Dumitru: "În primul rând, cred cã varianta cu ţinutul banilor acasã este cea mai proastã posibilã, cred cã depozitele bancare aduc randament real pozitiv, chiar şi în contextul în care s-a introdus acest impozit pe dobânzi. Discutãm de dobânzi care sunt încã atractive dupã pãrerea mea şi se vede în continuare cã din partea deponenţilor existã interes de a economisi, chiar dacã într-o prioadã de crizã veniturile se ajusteazã, dar deponenţii economisesc dintr-un motiv precauţional. Probabil cã şi bãncile vor veni în întâmpinarea clienţilor, încercând cumva sã compenseze aceastã creştere de impozit pe dobândã, dar probabil cã oricum discutãm de dobânzi care sunt atractive chiar şi la nivelele actuale. Deci nu cred cã vom asista la mişcãri spectaculoase de creştere foarte puternicã a dobânzilor, pentru cã nu prea existã raţiune economicã pentru care s-ar întâmpla lucrul ãsta, atâta timp cât dobânzile interbancare sunt în jurul dobânzii de politicã monetarã, care este la 6,25. şi, în contextul ãsta, nu prea putem anticipa cã dobânzile ar putea urca prea mult la depozite".