Delta Dunării, o zonă cu potențial pentru investiții cu fonduri europene
Serviciile şi turismul sunt principalele domenii care prezintă un foarte mare potenţial de investiţii în judeţul Tulcea, spun specialiştii care au participat în aceste zile la un simpozion de specialitate.
Articol de Irinel Călin, 16 Octombrie 2016, 13:04
Pentru Delta Dunării există deja un buget prealocat de peste 1 miliard de euro, dar ghidurile de finanţare se întocmesc abia acum.
Strategia integrată de dezvoltare a Deltei Dunării, recent adoptată de Guvern, şi o prealocare de peste 1 miliard de euro cu care va fi implementată această strategie, prin Instrumentul teritorial de investiţii, a provocat la sfârşitul acestei săptămâni un simpozion pentru oamenii de afaceri tulceni.
Consultantul Ion Radu este de părere că autorităţile locale trebuie să dea credit şi mediului de afaceri pentru o dezvoltare sustenabilă.
"Este o zonă cu mare potenţial, însă dinamica mediului economic nu este foarte mare. Important este ca fiecare să înţeleagă că trebuie să dezvolte /mediul/ economic. Este singura sursă sustenabilă pentru dezvoltare locală", a spus Ion Radu.
Dacă până acum, investiţiile private cu fonduri europene au vizat în special agricultura şi turismul, pentru viitor, altele sunt preocupările oamenilor de afaceri tulceni.
"Mâine probabil că voi depune un proiect de finanţare pe Fondul de Mediu. E vorba de proiectul de creare a infrastructurii de staţii de încărcare maşini electrice", a declarat Valentin Spiru, preşedintele Asociaţiei Patronilor din Tulcea.
Numai pe axa de finanţare privind tranziţia către o economie cu emisii scăzute de carbon, teritoriul Deltei Dunării are o prealocare de peste 100 de milioane de euro.