Declaraţiile premierului privind opera lui Brâncuşi, în atenţia Inspecţiei Judiciare
Inspecţia Judiciară analizează în ce măsură declaraţia şefului Guvernului în privinţa retrocedării operei "Cuminţenia Pământului" poate conduce către o eventuală răspundere disciplinară.
Articol de Ciprian Sasu, 02 Octombrie 2014, 11:14
Inspecţia Judiciară s-ar putea sesiza din oficiu în legătură cu declaraţiile premierului Victor Ponta în privinţa retrocedării operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului".
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Tamara Manea, i-a declarat reporterului RRA Mădălina Verman că în prezent se analizează în ce măsură declaraţia şefului Guvernului poate conduce către o eventuală răspundere disciplinară şi dacă Inspecţia Judiciară se poate sesiza din oficiu.
Victor Ponta declara recent că trebuie să existe şi o responsabilitate a magistraţilor care greşesc.
El a dat exemplul operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", care a fost retrocedată printr-o decizie a unui judecător, deşi statul depusese actele prin care dovedea că este proprietarul operei.
Astăzi, şeful Guvernului a precizat a că doreşte să vadă dacă decizia retrocedării a fost corectă, în condiţiile în care statul român deţinea documente privind proprietatea sculpturii.
Acum, pentru ca sculptura să nu fie vândută, statul trebuie să plătească 20 de milioane de euro, a menţionat primul-ministru.
Istoria lucrării "Cuminţenia pământului"
În anul 2008, după aproape zece ani de procese, Tribunalul Bucureşti decidea să restituie sculptura "Cuminţenia pământului" urmaşilor lui Gheorghe Romaşcu, cel care o cumpărase de la Brâncuşi.
Din 1957, însă, opera s-a aflat în posesia statului.
Aceasta ar fi istoria pe scurt a lucrării.
Proprietarii particulari din prezent au decis să vândă sculptura, iar statul român şi-a arătat intenţia de a o cumpăra; este evaluată la aproximativ 20 de milioane de euro.