Declarația premierului Ludovic Orban de Ziua Principatelor Române
La Iași au loc manifestări dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, organizate de Primăria Iaşi; participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.
Articol de Politica Romaneasca, 24 Ianuarie 2020, 18:09
Ludovic Orban: Mă uit şi văd statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Nu mă faceți să cred că mai sunt aici, printre noi, alegători ai lui Vogoride, pentru că dacă vă aduceți aminte, prima decizie a Adunării ad-hoc a fost alegerea lui Vogoride. Eu cred că toți cei care suntem aici, la poalele statuii lui Alexandru Ioan Cuza, cinstim memoria lui Alexandru Ioan Cuza și cinstim măreața înfăptuire a românilor, a înaintașilor noștri, care au pus bazele României Mari.
Domnule președinte al României, Klaus Iohannis, Înalt Prea Sfinția Voastră Mitropolit al Moldovei Teofan, Prea Sfinția Voastră Episcop Iosif Păuleț, dragi ieşeni, dragi români, domnule primar al municipiului Iași,
Mărturisesc că am un discurs pregătit, dar am să ies din cadrul discursului și am să vă spun lucruri concret.
Moldova a fost nedreptățită în ultimii 20-25 de ani. Dacă analizăm investițiile realizate în Moldova, vom vedea că resursele alocate Moldovei din bugetul central nu au fost niciodată suficiente pentru a asigura dezvoltarea Moldovei. Obiectivul nostru principal este acela de a pune bazele unor investiții serioase în Moldova. Vreau să vă readuc aminte că primul contract de finanțare din fonduri europene a unui spital regional din România a fost semnat pentru construcția Spitalului Regional din Iași, care va fi finanțat din fonduri europene. Nu s-a semnat nici contractul de finanțare din Cluj, nici contractul de finanțare din Craiova şi primul contract a fost contractul de finanțare a Spitalului Regional, care va fi la standarde europene și va oferi servicii de calitate către toți cei care vor avea nevoie.
În ceea ce privește autostrada, nu vreau să vă spun foarte multe lucruri, dar nu noi suntem cei care am inventat un PPP ca să mai tragem de timp câțiva ani de zile și i-am pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcția autostrăzii, respectiv Comisia de strategie și prognoză - e ca și cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi. Marți, în ședința de guvern, vom adopta ordonanța de urgență prin care vom încheia parteneriatul public-privat și vom muta de la Comisia de strategie și prognoză, acolo unde este locul. la Ministerul Transporturilor obligația de a gestiona acest proiect. De asemenea, vă spun clar că circulă pe piață o mulțime de minciuni, de fake news-uri. Obiectivul nostru este ca pe exercițiul financiar multianual 2021-2027, utostrada Unirii să fie finanțată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât și construcția.
Există două mari priorități: Autostrada Unirii și Autostrada Sibiu-Pitești, care sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice și mai ales pentru dumneavoastră, să asigure cu adevărat conectarea la rețeaua de transport europeană pe profil de autostradă.Mai mult decât atât, deja pregătim, șțiţi foarte bine că președintele României a fost acela care a organizat Reuniunea celor Trei Mări, la care s-au pus bazele finanțării unui proiect de autostradă care să asigură legătura nord-sud, în estul Uniunii Europene. Şi acest proiect care corespunde în cea mai mare parte cu cordonul 9 pan european va face obiectul străduințelor și eforturilor noastre pentru a obține finanțare și pentru a-l realiza. De asemenea, am prevăzut și cu siguranță vom realiza acest lucru, să asigurăm modernizarea căii ferate a rețelei principale a căii ferate care traversează Moldova, lucru care nu a fost făcut niciodată, prin achiziționarea celei mai moderne tehnologii care asigură reparația capitală sau modernizarea acolo unde este necesar. Vă spun un lucru: nu se poate dezvoltare fără investiții.
Orice investitor care va vrea să investească în România va fi invitat de noi să analizeze și investiția posibilă într-unul dintre județele Moldovei. Mai mult decât atât, avem în instrument prin care putem să determinăm această locare a unor investiții care se numește instrumentul ajutorului de stat, în care vom asigura un ajutor de stat mai mare pentru investitorii care vor investi în Moldova, astfel încât să ne asigurăm că vor alege acea locație.
Mai mult decât atât, avem un instrument prin care putem să determinăm această alocare a unor investiții, care se numește instrumentul ajutorului de stat, în care vom asigura un ajutor de stat mai mare pentru investitorii care vor investi în Moldova, astfel încât să ne asigurăm că vor alege acea locație. Vă mai spun încă un lucru: dezvoltarea Moldovei este importantă pentru fiecare dintre dumneavoastră, dar este la fel de importantă și pentru frații noștri de peste Prut, pentru că dezvoltarea trebuie să traverseze Carpații, dar trebuie să traverseze și Prutul.
Nu trebuie să-i uităm niciodată pe frații noștri, să nu uităm niciodată că avem o responsabilitate față de ei și că suntem la fel de responsabili ca și liderii politici responsabili de acolo și cetățenii, pentru a asigura drumul Basarabiei spre Europa, care în mod obligatoriu trece prin România.
Închei prin a-i ruga pe toți aceia care cred cu adevărat că România merită un drum spre recunoaștere internațională, un drum spre a dobândi respectul celorlalte națiuni europene sau celorlalte națiuni. Să fie foarte atenți la tot ce vor vota de acum înainte, să nu se mai lase păcăliți de minciuni, de fake news-uri, de promisiuni deșarte, să judeci cum am fost tratați până acum și să-și îndrepte preferința numai pe acei oameni /pentru/ care au garanția că sunt serioşi și că pot să ducă la îndeplinire marile proiecte ale României. La mulți ani, dragi ieșeni! La mulți ani, România!
Transcriere: Agenţia de presă RADOR.