Declarația de la Sibiu, adoptată de șefii de stat și de guvern din UE
Şefi de stat şi de guvern din 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, mai puţin Marea Britanie, au adoptat Declaraţia de la Sibiu
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Mai 2019, 21:00
Şefi de stat şi de guvern din 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, mai puţin Marea Britanie, au adoptat astăzi Declaraţia de la Sibiu, un document manifest axat pe unitate ca principiu de bază şi de construcţie a viitorului Uniunii.
Conform documentului, liderii se angajează să protejeze modul de trai european, democraţia şi statul de drept şi fixează principiul echităţii pe piaţa comună a muncii în asistenţă socială şi economie.
Șefii de state şi de guverne din cele 27 de state membre care rămân în Uniune după Brexit au avut astăzi şi o primă discuţie pe marginea viitoarei agende strategice de aplicat de anul acesta până în 2024.
Agenda ar urma să fie adoptată la Consiliul European de luna viitoare.
Liderii europeni au avut astăzi sub ochi o schiţă propusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu principalele ţinte ale agendei strategice.
Prima ţintă e protejarea cetăţenilor şi libertăţilor prin asigurarea securităţii, abordarea problemelor care ţin de migraţie şi prin protejarea valorilor, a libertăţilor şi a democraţiilor europene; a doua prioritate este dezvoltarea bazei economice prin mobilizarea tuturor politicilor relevante în domeniu, promovarea unui mediu competitiv corect, investiţii în viitor şi adoptarea completă a tranziţiei digitale; următoarea ţintă trecută în schiţa de strategie este un viitor mai ecologic, mai corect şi mai incluziv; de asemenea, este menţionată ca prioritar menţinerea modului european de trai, iar în acest punct multe state membre consideră că este vorba de dezvoltarea pilonului social european.
Schiţa de strategie prevede şi promovarea intereselor şi valorilor europene în lume, iar aceste idei din schiţa de agenda strategică se suprapun, foarte interesant, în mare măsură pe priorităţile preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.