Decizia în dosarul Poşta Română, amânată
Instanţa supremă a stabilit să se pronunţe pe data de 27 noiembrie în dosarul "Poşta Română", în care doi foşti miniştri, alături de alţi inculpaţi, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Articol de Flori Doman, 20 Noiembrie 2012, 16:39
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat, marţi, pentru 27 noiembrie pronunţarea sentinţei în dosarul "Poşta Română", în care sunt judecaţi foştii miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi fostul şef al Poştei Române, Dan Mihai Toader, pentru abuz în serviciu privind înstrăinarea unui teren din Calea Victoriei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat în 13 noiembrie dezbaterile în dosarul Poşta Română, judecătorii anunţând atunci că sentinţa va fi pronunţată în 20 noiembrie.
La termenul din 13 noiembrie, avocaţii au prezentat pledoariile finale, iar inculpaţii din dosar au avut ocazia să-şi spună ultimul cuvânt, toţi cerând achitarea pe motiv că sunt nevinovaţi.
Marţi, instanţa supremă a amânat decizia în acest dosar pentru 27 noiembrie.
DNA cere condamnarea miniştrilor Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu
La ultimul termen de judecată, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut instanţei supreme condamnarea foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi a foştilor şefi din Compania Poşta Română Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu, la pedepse în regim de detenţie pentru faptele lor.
Potrivit DNA, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei ar fi contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel societatea.
Prejudiciu de peste 8,6 milioane de euro
Prejudiciul cauzat statului prin înstrăinarea în mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este în valoare de 8.619.787 euro, reprezentând valoarea de piaţă a terenului.
DNA subliniază faptul că cei doi miniştri de resort au avizat acest proiect în regim de urgenţă, cu eludarea prevederilor legale ce reglementau procedura de avizare a actelor normative şi a prevederilor legale care stabileau că trecerea unui imobil din proprietate publică în proprietatea privată a statului se putea face numai printr-o hotărâre care să prevadă expres acest lucru.
Prejudiciul s-a raportat la valoarea terenului liber de construcţii din care s-a scăzut costul demolării clădirii, întrucât clădirile existente pe teren au fost demolate de către SC Imopost SA, potrivit DNA.