Decizia de invalidare a referendumului "aparţine Curţii Constituţionale"
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, susţine că USL nu trebuie să lungească procedurile de repunere în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Iulie 2012, 13:45
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că decizia de invalidare a referendumului aparţine Curţii Constituţionale a României, iar în Parlament hotărârea CCR va fi doar citită.
"Este momentul ca USL să înţeleagă că nu poate face altceva şi să nu lungească procedurile (n.r.- de repunere în funcţie a lui Băsescu). Acestea sunt procedurile. Decizia de invalidare a referendumului o va lua CCR, iar ea va trebui citită în plenul reunit al Parlamentului. Eu cred că acest lucru se va întâmpla repede, au ştiut să se mobilizeze colegii de la USL foarte repede când a fost cazul, dacă nu convoacă ei plenul îl vom convoca noi", a precizat Blaga, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că Parlamentul "nu are altă treabă" decât să audieze în plen decizia CCR de invalidare a referendumului.
USL să renunţe la atacarea statului de drept
Preşedintele PDL, Vasile Blaga susţine că USL trebuie să se ocupe de economie, să respecte toate normele convieţuirii democratice şi să renunţe la "atacarea statului de drept".
"Este momentul ca USL să renunţe la atacarea statului de drept şi să se ocupe de economie, de criza economică şi să respecte toate normele convieţuirii democratice. PDL este deschis dialogului în linia stabilită de Constituţia României, de normele şi cutumele democraţiei. În cazul în care USL refuză, România va merge direct în prăpastie", a declarat Blaga, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele PDL a mulţumit românilor care au respins "clar şi fără echivoc" încercările USL de "a pune capăt ordinii de drept în România" şi care au sancţionat prin neprezentare "derapajele grave de la normele democratice într-un stat membru al UE".
"Rezultatul referendumului a demonstrat că românii nu iau în consideraţie solicitarea prin care USL a cerut demiterea preşedintelui României şi au demonstrat că parcursul european al României nu poate fi oprit. Domnii Victor Ponta, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu nu au câştigat nicio majoritate la referendum. A fost o campanie fără precedent din punct de vedere al violenţei şi din punct de vedere al nivelului de încercare de fraudare a alegerilor", a adăugat Blaga.
46,23% prezenţa la vot
După centralizarea a 99,97% din totalul secţiilor de votare, prezenţa la vot a fost de 46,23%, reprezentând 8.455.336 de cetăţeni, a declarat judecătoarea Elena Bogasiu, luni, la prezentarea datelor oficiale parţiale ale referendumului de duminică.
Dintre aceştia, 87,52% au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat, iar împotriva demiterii, 11,15%.
Pentru ca referendumul să poată fi validat trebuiau să se prezinte la vot 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.