Decizia Curţii Constituţionale de invalidare a membrilor CSM, creează "un vid juridic"
Instituţiile statului urmează să analizeze implicaţiile deciziei Curţii Constituţionale, care a declarat ca nelegală validarea de către Senat a noilor membri în Consiliul Superior al Magistraturii.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Ianuarie 2011, 10:59
Curtea Constituţională a acceptat, marţi, contestaţiile depuse de PD-L la adresa mandatului unora dintre noii membri.
Decizia anulează, practic, mandatul noului CSM, dar creează şi premisele unui vid juridic greu de rezolvat.
Consiliul Superior al Magistraturii a dat un comunicat în care arată că a luat act de hotărârea Curţii Constituţionale, dar nu o comentează până nu va fi publicată în "Monitorul oficial".
Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, spune că orice comentariu în acest moment ar fi, de fapt, o speculaţie.
"Până la momentul la care aceste decizii, pentru că sunt două, nu vor fi publicate, nu putem şti criteriile pe care Curtea Constituţională le-a avut în vedere la pronunţare. Deci, este prematur să facem speculaţii la acest moment", a spus Dumbravă.
Unul dintre magistraţii contestaţi este Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile, despre care Agenţia Naţională de Integritate a sesizat că ar fi într-o situaţie de incompatibilitate.
Victor Alistar, pe de altă parte, spune că a contestat decizia ANI în instanţă, iar astfel Curtea Constituţională nu ar fi trebuit să se pronunţe în această situaţie.
"Sunt stupefiat că s-a putut aşa ceva. Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea, nu şi legalitatea altor documente, care sunt de resortul instanţelor de judecată şi care erau deja investite cu acest litigiu", a menţionat Victor Alistar.
Directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, spune că decizia Curţii Constituţionale generează o "aberaţie juridică".
"Ne aflăm într-o situaţie de aberaţie juridică. Gravitatea cea mai mare mie mi se pare că trăim într-o ţară în care Curtea Constituţională, care nu face parte din puterea judecătorească, a ajuns să tranşeze toate neplăcerile politice şi toate litigiile care ţin de competenţa instanţelor judecătoreşti, iar altele nici măcar de instanţele judecătoreşti, şi numai, şi numai de decizia politică a parlamentului", a susţine Georgiana Iorgulescu.
Subiectul CSM, înapoi în Parlament
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a reacţionat printr-un comunicat de presă şi a numit suspendarea aderării la Spaţiul Schengen între posibilele efecte ale deciziei privind CSM.
Liberalul Eugen Nicolăescu i-a acuzat pe reprezentanţii Curţii că fac politica preşedintelui Traian Băsescu.
Social-democratul Toni Greblă, preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, vede între posibilele soluţii pentru rezolvarea problemei funcţionării Consiliului Superior al Magistraturii preluarea pentru o perioadă determinată a atribuţiilor CSM de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras, spune că trebuie aşteptată motivaţia Curţii, în timp ce vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului, democrat-liberalul Iulian Urban, consideră că CSM poate funcţiona în continuare, atât timp cât PD-L a contestat doar patru din cele 19 candidaturi.