Decizia CCR privind interceptările, subiect de discuţie în CSAT
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni, mâine, pentru a analiza efectele deciziei Curţii Constituţionale privind interceptările.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 10 Martie 2016, 15:08
Este vorba despre faptul că judecătorii constituţionali au hotărât că articolul din Codul de Procedură Penală care permitea SRI să facă interceptări în dosarele instrumentate de DNA nu este conform cu Legea Fundamentală.
Reuniunea CSAT va fi condusă de preşedintele Klaus Iohannis.
Astăzi, directorul Serviciul Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a afirmat că evaluarea SRI arată că decizia CCR are un impact cert asupra securităţii naţionale.
El a susţinut că impactul vine din corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate.
Directorul SRI a făcut şi o listă a infracţiunilor care, în procesul penal, nu mai pot fi instrumentate cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de Serviciu.
Între acestea : spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, proliferare, criminalitate informatică şi marea corupţie - cu toate considerate de SRI - ameninţări grave la adresa securităţii naţionale.
În acest sens, vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa siguranţei naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, subliniază Hellvig în comunicatul de presă.
Acesta a dat asigurări că Serviciul Român de Informaţii va rămâne o instituţie fermă în respectarea tuturor deciziilor instanţelor şi statului de drept, iar partenerii instituţionali vor beneficia, în continuare, de sprijinul necondiţionat al SRI.
Reamintim că, ieri, conducerile DNA şi DIICOT au afirmat că, în noile condiţii, vor avea nevoie de mai mulţi angajaţi şi bani -câteva zeci de milioane de euro- pentru a putea face interceptări cu resurse proprii.
Până acum procurorii anticorpuţie şi cei de la criminalitate organizată apelau frecvent la serviciile tehice ale SRI.