De la anul terenurile agricole vor putea fi cumpărate şi de străini
Legea vânzării terenurilor agricole va fi gata în următoarele săptămâni, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Articol de Radio România, 12 August 2013, 09:12
Legea vânzării terenurilor agricole va fi gata în următoarele săptămâni, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Potrivit declaraţiilor ministrului agriculturii, Daniel Constantin, adoptarea ar urma să aibă loc cel târziu în luna octombrie, în contextul în care România trebuie să se alinieze de anul viitor normelor europene în domeniu.
Legea vânzării terenurilor agricole către persoane fizice este cel mai important proiect legislativ din această perioadă, este de părere Daniel Constantin.
"Cel mai important proiect legislativ din această perioadă este legea vânzării terenurilor agricole către persoane fizice române şi străine. Până la sfârşitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel încât să putem să luăm un punct de vedere, după care va fi transmis la Parlament. Vrem ca în luna septembrie sau cel târziu în octombrie să avem o lege foarte clară care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci când se va liberaliza piaţa funciară, iar persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România", a explicat Constantin.
După adoptarea acestei legi, cetăţenii străini vor putea cumpăra de anul viitor terenuri în România.
"Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevăzut în tratatul de aderare. S-au făcut eforturi în anii trecuţi şi în acest an ca termenul să poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, aşa cum a fost semnat în anul 2005, nu prevede această posibilitate, şi atunci trebuie să intervenim printr-o astfel de lege care să protejeze şi să creeze un mediu competitiv pentru fermierii din România, care vor să achiziţioneze terenuri şi vor să dezvolte afaceri în agricultură", a subliniat Daniel Constantin..
Acest lucru este posibil la acest moment doar dacă sunt înregistraţi ca firme cu acţionariat străin şi deţin implicit personalitate juridică.
Potrivit statisticilor, în România, în jur de 8% din suprafaţa agricolă este în proprietatea sau în concesiunea cetăţenilor străini.
În Uniunea Europeană, Ungaria este statul în care vânzarea terenurilor agricole către străini a creat cele mai multe controverse. Parlamentul de la Budapesta a decis să permită astfel de tranzacţii, însă cu anumite restricţii.