De ce a primit Adrian Năstase sporul de pedeapsă de 6 luni?
Năstase a primit spor de pedeapsă pe motiv că infracţiunile comise prezintă un pericol social ridicat, iar funcţiile politice deţinute ar fi trebuit să-i impună o conduită "integră".
Articol de Diana Surdu, 22 Iulie 2014, 12:33
Infracţiunile comise de Adrian Năstase sunt grave şi prezintă un pericol social ridicat, arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei prin care i s a adăugat acestuia un spor de pedeapsă de 6 luni la cei 4 ani pe care îi execută din ianuarie.
Magistraţii consideră că funcţiile politice deţinute de fostul premier ar fi trebuit să-i impună o conduită "integră".
Judecătorii de la Curte apreciază că magistraţii de la Tribunal au ţinut seama, atunci când nu au fost de acord cu sporul de pedeapsă, doar de circumstanţele personale ale lui Adrian Năstase şi nu de infracţiunile comise.
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti consideră că magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au ţinut seama, atunci când nu au fost de acord cu sporul de pedeapsă, doar de circumstanţele personale ale lui Năstase şi nu de infracţiunile comise.
"Prima instanţă a dat eficienţă numai circumstanţelor personale ale petentului, referindu-se la lipsa antecedentelor penale, la atitudinea acestuia faţă de membrii familiei sale, la nivelul de pregătire culturală şi politico-ideologică, la conduita sa după comiterea faptelor, concretizată în prezentarea în faţa organelor de urmărire penală şi instanţelor de judecată, nesustragerea de la urmărire penală sau de la judecată, buna conduită ulterioară săvârşirii ultimei fapte, prezentarea sa în vederea începerii executării pedepsei aplicate prin ultima hotărâre de condamnare, precum şi vârsta înaintată. Nesustragerea de la urmărire penală, de la judecată şi de la executarea pedepselor nu poate constitui un criteriu care să fie avut în vedere la stabilirea pedepsei rezultante în cazul contopirii, ci reprezintă o conduită normală, pe care orice persoană aflată sub imperiul unor proceduri de natură penală trebuie să o aibă, în caz contrar existând sancţiuni distincte prevăzute de lege", se arată în motivare.
Fostul demnitar a fost condamnat definitiv în ianuarie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul "Zambaccian".
El efectuase anterior 8 luni de detenţie dintr o pedeapsă de 2 ani primită în 2012 în dosarul "Trofeul calităţii".