David Cameron pledează pentru ca Marea Britanie să rămână în UE
Cu şase săptămâni înainte de referendumul de la 23 iunie, premierul britanic David Cameron a avertizat că, dacă Marea Britanie ar ieşi din Uniunea Europeană, pacea în Europa ar fi ameninţată.
Articol de Luminiţa Apostol, 10 Mai 2016, 07:44
Campania electorală pentru alegerile locale şi regionale din Marea Britanie a pus în umbră pentru scurt timp campania pentru referendumul de la 23 iunie.
Ieri au ieşit în prim-plan principalii susţinători ai celor două tabere: premierul David Cameron, care militează pentru rămânerea în Uniunea Europeană, şi fostul său aliat şi primar al Londrei, Boris Johnson, cel care este în favoarea Brexit-ului - aşa cum mai este numită ieşirea din Uniune
Într-un discurs rostit în faţa unui public format din diplomaţi şi promotori ai campaniei pentru referendum, premierul David Cameron a invocat patriotismul pentru a-i convinge pe alegători să voteze pentru rămânerea în Uniune şi a folosit argumentul securităţii, spunând că ţara sa ar fi mai slabă şi mai puţin pregătită să facă faţă terorismului dacă iese din Uniunea Europeană.
El a făcut apel la lecţiile istoriei, spunând că momentele de mândrie naţională pentru britanici coincid cu momente esenţiale pentru istoria Europei. "Suntem siguri că pacea şi stabilitatea pe continent sunt asigurate fără nicio urmă de îndoială? Merită să ne luăm acest risc?" - s-a întrebat retoric premierul britanic.
David Cameron a enumerat provocările majore ale momentului, precum organizaţia teroristă Statul Islamic, Rusia sau criza imigraţiei, şi a subliniat rolul cooperării în interiorul UE în noile condiţii de securitate:
"Periculoasa situaţie internaţională cu care este confruntată Marea Britanie astăzi ne arată că este nevoie de cea mai strânsă cooperare cu vecinii noştri europeni şi că aceasta nu este o extraopţiune, ci este esenţială", a spus David Cameron.
Pledoaria premierului britanic a fost contracarată într-un discurs ulterior de fostul primar al Londrei, Boris Johnson, care a spus că nu crede că primul-ministru se gândeşte serios că, dacă Marea Britanie ar ieşi din Uniunea Europeană, s-ar declanşa un nou război mondial, în condiţiile în care în urmă cu câteva luni premierul Cameron era gata să le ceară oamenilor să voteze pentru ieşirea din Uniune, dacă nu ar fi obţinut concesii din partea Bruxellesului.
Boris Johnson a criticat aceste negocieri ale premierului Cameron cu liderii Uniunii, spunând că ele au fost un eşec total.
El a făcut o distincţie între Uniunea Europeană şi Europa:
"Dacă vom vota pentru a părăsi Uniunea Europeană nu vom vota pentru a părăsi Europa. Dintre toate argumentele, acesta mă înfurie cel mai tare. Sunt un copil al Europei şi un liberal cosmopolit", a afirmat Johnson.
Tabăra lui Boris Johnson a recuperat masiv în disputa cu susţinătorii rămânerii în Uniune.
Şi dacă în urmă cu două săptămâni aceştia din urmă conduceau cu şapte procente, astăzi ambele tabere sunt la egalitate, cu 50% - după cum arată centralizările sondajelor de opinie făcute de platforma "Ce crede Marea Britanie despre Uniunea Europeană.