David Cameron: Numărul de români şi bulgari care au emigrat în Regatul Unit, REZONABIL
Premierul britanic David Cameron consideră că numărul de români şi bulgari care au emigrat în Regatul Unit de la începutul acestui an este rezonabil.
Articol de Carl Joseph, 28 Ianuarie 2014, 09:30
Corespondentul Radio România la Londra, Carl Josephs, aminteşte într-o relatare, că la 1 ianuarie, câteva aeroporturi şi gări din Marea Britanie erau pline nu cu imigranţi din Bulgaria şi România, aşa cum s-a anticipat, ci cu jurnalişti care căutau imigranţi.
Ziariştii britanici prognozaseră că odată cu ridicarea restricţiilor privind imigranţii din aceste ţări, mii sau chiar milioane ar veni în Marea Britanie.
Ei au prezis că va creşte rata criminalităţii, că vor fi create ghetouri, iar cheltuielile de asistenţă socială vor creşte dramatic.
Acum, premierul britanic, David Cameron, a declarat că cifrele privind imigranţii din cele două state sunt rezonabile.
Restricţiile privind România şi Bulgaria prelungite la maximum
"În ce priveşte România şi Bulgaria, noi am prelungit restricţiile de la frontieră de la cinci la şapte ani. Potrivit regulilor în vigoare, nu avem voie să le mai prelungim. Până în prezent, s-a înregistrat un număr rezonabil de imigranţi din cele două ţări", a declarat premierul Marii Britanii.
Cuvintele premierului conţin câteva adevăruri politice dificile pentru el şi guvernul său de coaliţie, condus de conservatori.
El le răspunde astfel celor peste 70 de parlamentari care doresc ca legea privind imigraţia - promovată de guvernul de la Londra şi care intră săptămâna aceasta în dezbaterea Parlamentului - să fie amendată, astfel încât controalele pe piaţa forţei de muncă britanice să fie extinse asupra României şi Bulgariei până în anul 2018.
Opozanţi ai premierului David Cameron din Partidul Conservator susţin că fluxul nou-veniţilor poate creşte dramatic în următoarele luni.
Cameron spune că îi înţelege pe cei care sunt preocupaţi de numărul imigranţilor.
Românii şi bulgarii, un motiv pentru conflictul ca Marea Britanie să iasă din UE
De fapt, disputa ascunde conflictul din partid între cei care vor ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană şi cei care vor ca ea să rămână.
Unii membri din partidul său doresc să adauge amendamente la o lege privind imigraţia, care urmează să fie analizată în parlament săptămâna aceasta.
Ei speră să reintroducă restricţii privind imigranţii din România şi Bulgaria.
Unii se tem că deşi numărul noilor veniţi este deocamdată foarte mic, acesta poate creşte dramatic în următoarele luni.
Cameron înţelege foarte bine că regulile şi tratatele UE fac imposibilă reinstaurarea restricţiilor.
Acest lucru dă ocazia multor membri din parlament care sunt împotriva UE să atace blocul comunitar argumentând că Marea Britanie nu mai poate controla persoanele care intră în ţară.
Deşi în multe privinţe acest lucru nu are nimic de-a face cu românii şi bulgarii.
Este vorba despre o luptă în guvern, între cei care vor ca Marea Britanie să iasă din UE şi cei care vor să rămână.