Datoria României a scăzut cu circa 4 miliarde de euro
Datoria externă a României - datoria publică plus cea a companiilor private - a scăzut în prima jumătatea a anului cu aproape 4 miliarde de euro.
Articol de Iulian Olescu, 14 August 2015, 07:53
Conform datelor centralizate de Banca Naţională, datoria externă la începutul lunii iulie era de 90 de miliarde de euro, din care cea publică era sub 30 de miliarde.
Potrivit BNR, în prima jumătate a anului au crescut semnificativ sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate.
Un semnal pozitiv vine din direcţia investiţiilor străine directe, care în primul semestru din acest an au înregistrat o valoare cu peste 450 de milioane de euro mai mare decât în perioada similară a anului trecut, precizează redactorul RRA.
Daniel Apostol, analist economic a amintit că din 2008 investiţiile străine au fost în continuă scădere şi că abia acum s-a înregistrat "un prim vârf".
"Din 2008 încoace, capitalul străin atras în România a fost într-o permanenţă scădere. În luna martie însă, în anul acesta, s-a înregistrat un prim vârf, 400 şi ceva de milioane de euro, iar iată că în luna iunie, un alt vârf, de aproape 400, mai precis 370 de milioane de euro. Per ansamblu, pe primele şase luni în anul acesta, avem 1,66 miliarde de euro, o cifră record raportată la ultimii ani. În acelaşi timp însă, nu este o cifră spectaculos de mare, pentru că am avut ani în care nivelul investiţiilor străine în economia românească depăşea trei-patru miliarde. Este însă bine de semnalat că avem această creşterea investiţiilor străine directe prin participaţii la capital, prin profit reinvestit şi într-o mai mică măsură prin ceea ce este numit credite intragrup", a explicat analistul economic.
Cu toate acestea, chiar capitolul Credite intragrup este cel determinant în depăşirea cifrei de investiţii neînregistrată în prima jumătate a anului trecut, adică mari firme private străine au acordat finanţări sucursalelor lor prezente în România.
Daniel Apostol spune că ar trebui să ne concentrăm pe atragerea acelor investiţii care produc locuri de muncă şi aduc sume importante la bugetul de stat.