Datoria publică a României este printre cele mai mici din UE
Datoria publică a României a crescut de la 13,4 % din Produsul Intern Brut în 2008, la 33,3 % în 2011, dar este una din cele mai mici din Uniunea Europeană.
Articol de Carmen Valică, 23 Aprilie 2012, 13:36
Biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, a prezentat luni datele referitoare la datoria publică și deficitele statelor membre pentru perioada 2008 – 2011.
Anul trecut, deficitul României a fost de 5,2 % din PIB.
Este vorba despre datele care stau la baza aplicării procedurii privind deficitele excesive.
Aceasta permite sancționarea statelor membre dacă nu sunt respectate țintele.
Teoretic, în Uniunea Europeana, deficitul nu ar trebui să depășeasca 3 procente din PIB, iar datoria publica 60 la suta din PIB, dar acest lucru e rar si majoritatea țărilor membre sunt sub incidența procedurii deficitului excesiv.
Datoria publică, aflată în centrul actualei crize a atins niveluri record în 2011.
Ea e de 165,3 % din Produsul Intern Brut în Grecia, 120,1 % în Italia, 108,2 procente În Irlanda, urmează Portuglia cu 107,8 %.
Restul țărilor au datorii publice sub 100 %, în ordine Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania și Ungaria cu datorii de peste 80 %.
Cele mai mici datorii publice sunt înregistrate in Estonia, Bulgaria, Luxemburg, urmate, pe locul 4 asadar de Romania cu 33,3%.
Deficitul bugetar
În privinta deficitului, România nu stă la fel de bine: cel mai mare deficit în 2011 a fost în Irlanda, 13,1 %.
Romania se află pe locul 8, împreună cu Franța, cu un deficit de 5,2 % din PIB.
Pentru România, deficitul a evaluat de la 5,7 % în 2008, la 9 procente în 2009 și 6,8 % în 2010.
Pentru zona euro, deficitul a fost în 2011 de 4,1%, media tuturor statelor membre ale Uniunii Europene fiind de 4,5%.
Datele prezentate luni vor face parte previziunile economice de primăvară pe care Comisia Europeană le prezintă în 11 mai, dar și din evaluarea generală a statelor membre.
Până la sfârșitul acestei luni țările membre trebuie să predea planurile naționale de reformă, în 30 mai, Comisia va prezenta recomandări specifice adresate fiecărei țări membre.
Cifrele sunt indicatori, în functie de care Comisia face recomandări sau ia decizii.
Dar exista și negociere – Spania a obținut recent o modificare a țintei de deficit și există și cazul în care deși pe hârtie cifrele arată bine, Comisia propune totuși sancționarea.
Ar fi cazul Ungariei care a reușit să reducă deficitul anul trecut, dar, spune Comisia, a făcut-o în mod artificial, prin preluarea banilor din fondurile de pensii.
Nu e așadar o reducere sustenabilă, care se va regăsi și în cifrele pe anul acesta, așa că Ungaria riscă să piardă o parte a fondurilor europene pentru anul viitor.
Pentru statele din zona euro depăşirea deficitului poate fi sancţionată cu amenzi.