Daniel Morar, numit judecător la Curtea Constituţională
Daniel Morar îl înlocuieşte pe Axinte Gaspar, în funcţia de judecător la Curtea Constională. Axinte Gaspar a fost numit de Preşedinţie, iar mandatul acestuia expiră în iunie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Martie 2013, 13:27
Daniel Morar a fost numit, luni, de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani.
"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 25 martie a.c., Decretul de numire a domnului Daniel-Marius Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 9 iunie 2013", informează Administraţia Prezidenţială.
Daniel Morar a fost procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie aproape şapte ani până în octombrie anul trecut de când asigură conducerea interimară a Ministerului Public, informează redactorul RRA, Oana Bâlă.
Decizia lui Traian Băsescu vine ca urmare a faptului că, în luna iunie, expiră mandatul a trei judecători de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnată de Camera Deputaţilor, Axinte Gaspar, care a fost numit de Preşedinţie, şi Ion Predescu, din partea Senatului.
Din partea Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost propuşi de către USL, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu.
Daniel Morar, de la DNA la Curtea Constituţională
Daniel Morar a fost numit, începând cu data de 12 august 2005, în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la propunerea ministrului Justiţiei, Monica Macovei.
În urma expirării mandatului în funcţia de procuror-şef al DNA, la 12 august 2008, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, l-a delegat pe Daniel Morar pentru această funcţie, până la data de 12 februarie 2009, când a fost reînvestit, printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu, în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
La 13 februarie 2012, ca urmare a încetării mandatului de procuror-şef al DNA, Daniel Morar a fost delegat în această funcţie, pentru o perioadă de şase luni, prin ordin al procurorului general Laura Codruţa Kovesi.
În urma expirării acestei delegări şi pentru faptul că nu a apărut o altă propunere, la 3 august 2012, procurorul general a dispus delegarea lui Daniel Morar în funcţia de procuror-şef al DNA. Delegarea a fost dispusă începând cu data de 13 august 2012, pentru o perioadă de şase luni.
Începând cu 2 octombrie 2012, Daniel Morar a preluat pentru o perioadă de şase luni interimatul în funcţia de procuror general al României.
Daniel Morar este membru al Asociaţiei Internaţionale a Instituţiilor Anticorupţie (IAACA) şi membru al Asociaţiei Magistraţilor din România (de la înfiinţare). Este căsătorit, soţia sa fiind avocat.
Daniel Morar, licenţiat în drept, s-a născut la 15 august 1966 în Luduş, judeţul Mureş
Pivniceru: Componenţa CCR nu asigură echilibrul
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, consideră că actuala componenţă a Curţii Constituţionale nu asigură echilibrul şi controlul reciproc între puterile statului şi propune ca fiecare dintre acestea să fie reprezentată în CCR de câte trei membri.
"Felul în care este organizată CCR în prezent şase reprezentanţi ai Parlamentului (trei ai Camerei Deputaţilor şi trei ai Senatului) şi trei ai Preşedinţiei rezultă limpede că în această compunere ei nu asigură echilibrul între puteri şi controlul reciproc al puterilor. Acest organism (n.r.CCR) situat deasupra puterilor în stat ar trebui să aibă în compunerea sa câte trei reprezentanţi ai fiecărei puteri: trei ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti, pentru că, cred eu, numai în această formulă s-ar asigura echilibrul şi controlul reciproc al puterilor în stat", a afirmat luni Mona Pivniceru, la Parlament, într-o dezbatere privind rolul Curţii Constituţionale.
Ea susţine că în spiritul separaţiei puterilor în stat şi al echilibrului şi controlului reciproc care trebuie să existe "puterea judecătorească nu poate să îşi extindă sau să îşi aroge competenţe în plus".