Daniel Constantin: Preţul pâinii nu va creşte în perioada următoare
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că preţul pâinii nu va creşte în perioada următoare, indiferent de ce se va întâmpla.
Articol de Flori Doman, 12 Iulie 2012, 17:23
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că preţul pâinii nu va creşte în următoarea perioadă, indiferent de fluctuaţiile care există pe piaţa de cereale în perioada recoltatului.
"Am vorbit cu preşedintele Rompan, Aurel Popescu, şi am toate asigurările că preţul pâinii nu va creşte, indiferent de fluctuaţiile pe care le avem pe piaţa de cereale în această perioadă a recoltatului. Mai multe date nu pot oferi în plin sezon de recoltat, cum ar fi cantitatea medie la hectar şi ce fel de produse vom avea, pentru a nu influenţa piaţa", a precizat ministrul.
Daniel Constantin a subliniat că nu sunt motive de îngrijorare în privinţa producţiilor agricole până la această dată
"Nu sunt motive foarte mari de îngrijorare, mai ales dacă ne va ajuta şi vremea şi va ploua în perioada următoare", a spus el.
În cazul în care fermierii vor înregistra pierderi, ministrul Agriculturii a pregătit un act normativ prin care acestea vor putea fi compensate.
"Avem pe site-ul MADR, de două săptămâni, o Hotărâre de Guvern care compensează eventualele pierderi pe care fermierii le pot înregistra din cauza secetei. Se va face un calcul al veniturilor care au fost înregistrate de fermieri în ultimii trei ani şi, dacă vor fi diferenţe majore faţă de aceşti ani, putem veni în sprijinul lor cu compensarea acestor pierderi pe care le pot înregistra", a adăugat Constantin.
Potrivit ministrului, pentru anul agricol 2011-2012 au fost pierderi la rapiţă, încă din toamnă, iar la grâu, din cauza secetei, nu a afectată suprafaţa însămânţată ci densitatea pe hectar a producţiei respective.
Producătorii agricoli pot beneficia de energie mai ieftină cu 20% pentru irigaţii
Totodată, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a precizat că producătorii agricoli pot beneficia, începând de joi, de un preţ cu 20% mai mic pentru energia electrică necesară pentru irigaţii.
Daniel Constantin a precizat că, joi, a fost semnat un Ordin, referitor la reducerea cu 20% a preţului energiei electrice pentru irigaţii, care a apărut în urma solicitărilor producătorilor agricoli, care, de mai bine de zece ani, cer un preţ mai bun la energia electrică pentru utilizarea sistemului de irigaţii.
"Fermierii care au contract cu ANIF pot să beneficieze de un preţ redus la energie în urma acestui Ordin şi cred că este o măsură binevenită în această perioadă pentru că, din păcate, condiţiile meteo nu ne ajută foarte tare, mai ales la culturile de primăvară, respectiv la porumb şi floarea soarelui, care riscă să fie calamitate într-o proporţie foarte mare dacă nu va ploua în perioada următoare", a spus ministrul.
Constantin a adăugat că există anumite condiţii pentru cei care beneficiază de preţul reglementat de tip B la energie, dar care nu se aplică în lunile iulie şi august.
"Nu există nicio restricţie de oră la care se poate uda, în lunile iulie şi august, ci doar pentru lunile martie, aprilie, mai, iunie şi septembrie, când pot să ude toată ziua, mai puţin în intervalul orar 20.00 - 22.00", a mai spus ministrul Agriculturii.
Preţul energiei reprezintă 80% în preţul apei utilizate pentru irigaţii.
"Ne aşteptăm ca după acest Ordin să fie semnate mai multe contracte şi suprafaţa irigată să crească", a subliniat ministrul.