Daniel Constantin anunţă deblocarea fondurilor europene pentru pescuit
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, vineri, deblocarea fondurilor din Programul European pentru Pescuit.
Articol de Simona Mihăescu, 21 Iunie 2013, 13:19
Daniel Constantin a precizat, într-o conferinţă de presă, că până în ianuarie 2012, când a fost blocat programul, România atrăsese doar 14 milioane de euro din cele 300 disponibile în acest program.
Ministrul Agriculturii estimează că în perioada următoare vor ajunge în România 50 de milioane de euro, plăţi care au fost acoperite în acest interval de la bugetul de stat şi vor fi acum decontate de Comisia Europeană.
Proiectele tip din sesiunea specială pentru accesarea fondurilor europene pentru ferme de familie vor fi puse marţi spre consultare, a spus, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
"Aşa cum am anunţat, în luna iunie vom deschide o sesiune specială pentru accesarea fondurilor europene şi anume fonduri europene pentru ferme de familie. Marţi, 25 iunie, cele şase proiecte tip pe care le-am anunţat vor fi publicate spre consultare pe site-ul instituţiilor care accesează fonduri europene, Autoritatea de Management şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, urmând ca fermierii, după ce-şi elaborează proiectele, să poată să depună pentru acest sprijin de 50.000 de euro nerambursabil. Venim şi cu facilitatea de creare a acelui fond de creditare pentru a acoperi şi partea de co-finanţare", a subliniat Daniel Constantin.
Constantin a oferit detalii cu privire la modul în care vor funcţiona, de la anul, fondurile mutuale pe care le vor putea înfiinţa şi accesa agricultorii, în caz de dezastre.
Daniel Constantin a arătat că statul şi Comisia Europeană vor contribui la acest fond în proporţie de 65 %. Restul va fi reprezentat de contribuţiile agricultorilor, a precizat acesta.
"Toate riscurile sunt acoperite de acest fond mutual. Dacă în producţia pe care un fermier o înregistrează într-un an există o diferenţă de o sută de mii de euro faţă de anul trecut, fermierul poate să-şi acopere acea diferenţă. Dacă este încadrată acea pierdere într-o anumită cauză pe care noi o vom defini în perioda următoare prin norme metodologice, care vor apărea, fermierul poate să-şi recupereze de la fondul mutual întreaga sumă de o sută de mii de euro", a declarat Constantin.
Ordonanţa de urgenţă care reglementează funcţionarea fondurilor mutuale pentru despăgubiri în caz de dezastre în agricultură a fost adoptată miercuri de guvern.