Dăncilă: Viziunea României asupra viitorului UE ţine cont de valorile comune
Dezbaterea din Parlamentul European privind priorităţile României la conducerea Uniunii Europene a fost marcată de încurajări dar şi de critici dure.
Articol de Clementina Tudor, 16 Ianuarie 2019, 09:41
O parte a celor prezenţi a salutat preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care au văzut-o ca un simbol al progreselor făcute de ţara noastră.
Au existat totodată critici legate de încălcarea statului de drept sau combaterea corupţiei.
Prim-ministrul României a vorbit în Parlamentul European despre aşteptările pe care peste 500 de milioane de cetăţeni ai Europei le au faţă de viitorul casei lor, în timp ce viziunea României asupra viitorului UE ţine cont de valorile comune, siguranţa cetăţenilor şi convergenţa statelor.
Viorica Dăncilă a amintit că piaţa unică este cea mai mare realizare a Europei, nucleul UE, iar în ceea ce priveşte coeziunea ca valoare europeană aceasta este posibilă doar în cheie politică, economică socială şi teritorială pentru eliminarea decalajelor actuale.
Reprezentanţii grupului socialilor europeni au susţinut punctele de vedere ale României, iar Udo Bullman a apreciat interesul pentru rezolvarea fenomenului imigraţiei.
Udo Bullman: Ideea dumneavoastră de a organiza un nou mod de convergenţă europeană este în mare parte nucleul a ceea ce trebuie să vorbim. Ultimele ore ale acestei zile demonstrează cât de gravă este această situaţie la Londra şi cât de multă muncă trebuie făcută.
La polul opus al încrederii socialilor şi democraţilor sunt aşteptările reprezentanţilor Partidului Popular European şi Verzilor. Ska Keller preciza că acest mandat poate fi un moment de afirmare pentru România, dar că sunt prea multe lucruri care îngrijorează..
Ska Keller: În zilele noastre mii de oameni din România se află pe străzi, cerându-şi drepturile şi libertăţile civile şi o bună guvernare, iar problema este că nu sunt auziţi, deoarece guvernul a organizat în schimb o reacţie împotriva acestor libertăţi civile şi a bunei guvernări şi a propus unele schimbări legislative care vor duce la legalizarea corupţiei de facto.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a răspuns la toate intervenţiile oficialilor europeni, asigurându-i că se va preocupa pentru stabilitate şi consens în rezolvarea dosarelor şi provocărilor de pe agenda europeană.
Ca măsuri în acest sens a enumerat reglementarea Uniunii Energetice, gestionarea coerentă a fluxurilor migratorii, extinderea mandatului Parchetului European şi cooperarea dintre statele de origini şi de tranzit.
O atenţie sporită va avea România pentru Balcanii de Vest, prioritate salutată de majoritatea vorbitorilor.