Dăncilă: În niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în replică la la apelul celor 12 ambasade, că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului.
Articol de Radiojurnal, 04 Aprilie 2019, 09:29
Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat surprinsă de criticile responsabililor europeni în privinţa intenţiei de modificare a Codurilor Penale.
Ea le-a răspuns şi celor 12 ambasade că nu îşi stabileşte agenda în funcţie de solicitările acestora şi că are o legătură directă cu fiecare omolog din ţările lor.
"Astăzi 'am văzut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuţie individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor şi domnilor ambasadori că suntem în România şi că am dialog direct cu omologii mei. Le recomand să se adreseze autorităţilor din ţara din care fac parte, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului şi eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, aşa cum ambasadorii noştri, în fiecare stat, fie membru al Uniunii Europene sau un stat terţ, au respect pentru statul respectiv", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.
Douăsprezece ambasade ale mai multor state la Bucureşti, printre care Franţa, Statele Unite ale Americii, Germania şi Canada, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la statul de drept din ţara noastră.
Într-un document comun, publicat pe Facebook, cele 12 ţări solicită părţilor implicate în elaborarea legilor din domeniul justiţiei să se abţină de la modificări care ar slăbi lupta împotriva criminalităţii şi a corupţiei.
În ceea ce priveşte susţinerea exprimată de reprezentanţii Comisiei Europene şi Parlamentului European pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Viorica Dăncilă a afirmat că nimeni nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale.
Şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a amintit că niciun factor politic sau de altă natură, intern sau extern, nu poate interveni într-o anchetă penală şi că Mecanismul de Cooperare şi Verificare stipulează clar că astfel de ingerinţe nu pot exista.
La rândul său, Secţia pentru judecători a CSM apreciază că declaraţiile şi acţiunile unor oficialităţi europene în cazul Laurei Codruţa Koveşi reprezintă o presiune asupra judecătorului naţional învestit cu soluţionarea cauzei respective.