Dan Şova: Comisia Europeană se va pronunţa cu privire la Portul Constanţa
Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat, că în privinţa intenţiei autorităţilor române de a transfera 13% din acţiunile deţinute în Portul Constanţa la primăria locală, a solicitat un punct de vedere Comisiei Europene.
Articol de Simona Mihăescu, 17 Mai 2014, 16:35
Declaraţia a fost făcută, sâmbătă, la Tulcea, de ministrul Şova, informează Agerpres
''Pe data de 5 mai, am sesizat CE, am arătat că infrastructura strategică va rămâne în proprietatea statului şi în administrarea ministerului şi am cerut să se pronunţe dacă se creează un avantaj nelegal Consiliului local Constanţa prin acest transfer'', a spus Dan Şova, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Transporturilor a mai arătat că în cazul în care Comisia Europeană va fi de acord, autorităţile române vor începe demersurile pentru a obţine avizele din partea Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Justiţiei, apoi vor scoate la bursă un pachet de 14% din acţiunile deţinute la Administraţia Portului Constanţa.
''Vorbim despre o societate care doar administrează portul, acţionariatul acesteia aparţinând statului român. Transferul gratuit a 13% din acţiuni şi scoaterea pe bursă a 14% din acţiunile deţinute la APC fac parte dintr-o strategie a ministerului legată de apartenenţa României la UE. Vrem ca autoritatea centrală şi cea locală să aibă reprezentare egală în acţionariatul Portului Constanţa, după modelul european'', a precizat ministrul.
În acest context este de aşteptat, o scădere a evaziunii fiscale, dar şi a muncii la negru, cu atât mai mult cu cât în prezent numărul angajaţilor portului constănţean reprezintă 10% din cel al angajaţilor unităţii de acum peste 25 de ani, atunci când activitatea portului era mai scăzută decât cea din zilele noastre, a subliniat Şova.
Referindu-se la intenţiile anunţate privind organizarea unor proteste în Portul Constanţa din cauza deciziei autorităţilor române, ministrul Transporturilor a precizat că ''operatorii privaţi nu au legătură cu acţionariatul APC''.
De precizat că, potrivit declaraţiilor ministrului Transporturilor, Comisia Europeană va aproba anul viitor şi memorandumul privind lucrări de infrastructură în valoare totală de 1,2 miliarde de euro.
Şova a subliniat că documentul face referire la lucrări de amenajare a autostrăzii Brăila-Buzău, lucrări de dragare a Dunării şi de modernizare a porturilor Giurgiu, Brăila şi Galaţi.
Totodată, ministrul a mai spus că anul acesta vor începe demersurile pentru amenajarea drumului expres Constanţa-Tulcea-Brăila.