Dan Dungaciu: Republica Moldova are o singură miză reală
Autoritățile de la Chișinău vor fi obligate să gestioneze, practic, trei frontiere într-una singură: frontiera naţională, frontiera europeană şi frontiera NATO.
Articol de Radio Chişinău, 15 Ianuarie 2016, 14:09
În situația în care Republica Moldova se confruntă cu o criză politică, economică și de imagine fără precedent, fiind nevoită să aleagă între opţiunea euroatlantică și cea eurasiatică, România este obligată să propună un proiect realist de ancorare ireversibilă a Chișinăului în Vest şi de reducere a decalajelor între cele două maluri ale Prutului.
Comentariul îi aparține directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române și președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu.
Potrivit analistului, Republica Moldova are o singură miză reală. Menită să rămână cel puţin 10 ani stat de frontieră euroatlantică, autoritățile de la Chișinău vor fi obligate să gestioneze, practic, trei frontiere într-una singură: frontiera naţională, frontiera europeană şi frontiera NATO, iar Bucureştiul să se asigure că dincolo de frontiera sa estică să nu se creeze nicio situaţie şi mai periculoasă şi impredictibilă decât cea prezentă.
Primul pas ar fi un gest politic, de tip „Pactul de la Snagov pentru R. Moldova", o reiterare a Pactului de la Snagov din 1995, cel care a stat la baza consensului politic pentru integrarea euroatlantică a României. Pe baza acestui consens politic, al doilea pas este gândirea unei proiecţii economice a României pentru R. Moldova, printr-un parteneriat între stat, companii şi investitori privaţi, pornind de la un „Fond Moldova" de tipul Fondului Proprietatea care să funcţioneze ca un Plan Marshall.
Acesta urmează a fi un fond deschis de investiţii listat la Bursa de Valori Bucureşti. El va începe cu constituirea, prin aportul statului român, a unui fond de investiţii cu 100 milioane Euro, ajutor pe care România îl promite oricum Republicii Moldova. În prima etapa, Ministerul de Finanţe va subscrie integral suma de 100 milioane Euro. În etapa a doua, se vor emite acţiuni noi în valoare de aceeaşi suma (100 milioane Euro) care se vor subscrie de către investitorii interesaţi, în două tranşe (una pentru investitorii instituționali şi alta pentru investitorii de retail). În etapele ulterioare, Fondul va emite acţiuni noi (prin majorare de capital social) în tranşe de câte 100 milioane Euro pe măsură ce vor exista proiecte de investiţii identificate, iar în cel mult trei ani să se atinge o valoare a fondului de 1 miliard Euro.
Mai multe pe site-ul radiochisinau.md.