Dan Diaconescu cere suspendarea privatizării OLTCHIM
Dan Diaconescu este unul dintre cei care a depus o ofertă pentru preluarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.
Articol de Radio România, 17 Septembrie 2012, 13:03
Preşedintele Partidului Poporului - Dan Diaconescu a cerut în instanţă, luni dimineaţă, suspendarea procedurilor de privatizare a Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonanţei preşedinţiale în vederea suspendării privatizării, termenul stabilit pentru judecare fiind 24 septembrie 2012.
Acesta a mai depus şi o cerere de anulare a contractului de privatizare şi de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanţă pe 7 ianuarie 2013.
De asemenea, mai există două cereri de amânare a privatizării depuse de Gazprom şi Pegamont România.
Omul de afaceri Ştefan Vuza (care controlează grupul de firme Serviciile Comerciale Române), reprezentanţii unui grup de companii înregistrat în Germania (cu filiale în 13 ţări din lume) şi preşedintele PPDD, Dan Diaconescu au depus oferte pentru preluarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.
Termenul limită pentru depunerea acestor documente a expirat luni
Ofertele cu preţul propus vor fi deschise marţi, zi în care este programată şi licitaţia cu strigare.
Reprezentanţii conducerii şi salariaţilor de la Oltchim se întâlnesc luni după amiază la Bucureşti cu ministrul economiei, Daniel Chiţoiu căruia îi vor cere să le prezinte ofertele şi să încheie împreună un document care să le garanteze angajaţilor, după privatizare, respectarea mai multor solicitări, printre care păstrarea locurilor de muncă.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societăţii comerciale Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de statul român la SC Oltchim SA, reprezentând 54,8% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi S.C. Electrica S.A., însumând 1,8 miliarde lei, adică 56% din totalul datoriilor combinatului vâlcean.